Spojite ekologiju i kulturu

U glavnom gradu Austrije 26. februara 2020. godine počinje sa radom digitalni pilot-projekat –„Kultur-Token“ koji ekološko ponašanje građana nagrađuje slobodnim ulazom na kulturna događanja. Konkretno, za aktivno smanjenje CO2 hodanjem, vožnjom bicikla kao i korišćenjem javnog prevoza kreira se virtuelni „token“ koji može da se zameni za ulaznice u poznatim kulturnim institucijama. 

Aplikacija meri pređene razdaljine i izračunava uštedu CO2 koračanjem, vožnjom biciklom i javnim prevozom u direktnom poređenju sa jednom vožnjom automobilom.

Grad Beč je stavio na raspolaganje aplikaciju uz pomoć koje tokom narednih šest meseci korisnici mogu smanjenjem CO2 da zarađeni „token“ zamene za odlazak na neki kulturni događaj. Tokom test-faze „tokeni“ važe za „Wiener Volkstheater“, „Wien Museum“, „Kunsthalle“ kao „Wiener Konzerthalle“. Pored navedenih, još 9 kulturnih institucija prijavilo je zainteresovanost za ovaj pilot-projekat. Od jeseni 2020. godine aplikacija bi trebalo sa proširenom ponudom da bude dostupna svim korisnicima.

Ukoliko želite da učestvujete u probnoj fazi pošaljite E-mail na adresu:

Kultur-token@post.wien.gv.at. Nakon toga dobićete poziv za instalaciju aplikacije putem E-mail-a.

 

Foto: Volkstheater © Schaub-Walzer / PID

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *