Sporazum sa Kinezima

U petak, 8. novembra, u 10 sati, u sali 3 SANU biće potpisan dokument o budućoj saradnji Šandong centra za računarske nauke (Šandongska akademija nauka, Кina) i Matematičkog instituta SANU. Ovim dokumentom se uspostavlja okvir za zajedničku saradnju u oblasti BlockChain tehnologija i primena. Ugovorne strane će sarađivati u oblastima multicentričnih BlockChain sistema za IOT (internet of things), niskosloženih BlockChain sistema i tehnika za ojačavanje sigurnosti BlockChain sistema i drugim povezanim temama, uključujući bezbednost i privatnost u digitalnom prostoru.

Očekuje se da ovaj dokument stvori potreban okvir za zajedničke aktivnosti koje su od izuzetnog interesa i za Кinu i za Srbiju.

Da podsetimo, prošlog meseca je u Beogradu, za vreme konferencije Кine i zemalja Istočne Evrope, potpisan prvi dokument o saradnji između Centralne laboratorije za molekularno inženjerstvo provincije Šandong i Institua tehničkih nauka SANU u oblastima primenjene hemije polimera, polimernih kompozita i odgovarajućih nanomaterijala.

Oba ova događaja su rezultat posete rukovodstva Šandong provincije i Šandong akademije nauka u junu ove godine, kada je potpisan Memorandum o razmevanju izeđu Šandongske akademije nauka i Srpske akademije nauka i umetnosti kao krovni dokument za dalje zajedničke aktivnosti.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *