Srbi i Srbija u osmanskim dokumentima

U Arhivu Srbije prvi put biće izložena dokumenta iz Osmanskog arhiva u Istanbulu

Prvi vidljivi rezultat strateškog projekta Arhiva Srbije na istraživanju arhivske građe u Osmanskom arhivu u Istanbulu, javnost će moći da vidi od 10. juna 2019. godine. Naime, u ponedeljak u 12 časova biće otvorena izložba „Srbi i Srbija u osmanskim dokumentima 15-19. vek“. Ovo će biti prva u nizu izložbi dokumenata iz Osmanskog arhiva značajnih za istoriju srpskog naroda pod turskom vlašću.

Izložbu čini izbor iz korpusa od nekoliko desetina hiljada dokumenata istraženih, digitalizovanih i pohranjenih u Arhivu Srbije proteklih godina. Osim dokumenata iz Osmanskog arhiva, posetioci će moći da vide i dokumenta na osmanskom jeziku iz Arhiva Srbije koja su predstavljena predsednicima Republike Srbije i Republike Turske, Aleksandru Vučiću i Redžepu Tajipu Erdoganu u Palati „Srbija“, prilikom poslednje posete turskog predsednika Srbiji.

Realizacija projekta istraživanja arhivske građe u Osmanskom arhivu zasnovana je na Protokolu o saradnji između Arhiva Srbije i Predstavništva državnih arhiva Vlade Republike Turske, potpisanog 2015. godine.

Izložbu će otvoriti Vladan Vukosavljević, ministar kulture Republike Srbije. Na otvaranju izložbe će govoriti i Tanžu Bilgić, ambasador Republike Turske u Beogradu, prof. dr Ugur Unal, direktor Predsedništva državnih arhiva Vlade Republike Turske i dr Miroslav Perišić, direktor Arhiva Srbije.

Autor izložbe i pratećeg kataloga je Enisa Alomerović-Hubanić, arhivista Arhiva Srbije.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *