Srbi u Rumuniji – sadašnje stanje i perspektive

Na okruglom stolu „Srbi u Rumuniji – sadašnje stanje i perspektive“, koji će biti održan u petak, 6. decembra, od 10 sati, biće predstavljen rad Saveza Srba u Rumuniji. Nakon toga, u 18 sati, planiran je prigodan kulturno-umetnički program. Obe aktivnosti biće organizovane u Galeriji nauke i tehnike SANU.

Odbor za proučavanje nacionalnih manjina i ljudskih prava SANU, koji već godinama jedan deo svojih aktivnosti posvećuje Srbima izvan matične zemlje, pokrenuo je inicijativu da kulturne i naučne ustanove ovih zajednica predstave svoju delatnost stručnjacima i zainteresovanoj javnosti u Srbiji. Na ovaj način, može se doprineti boljoj saradnji na relaciji matična zemlja – manjine u okruženju, pre svega na polju nauke i kulture.

Savez Srba u Rumuniji je osnovan 1989. godine, kao krovna organizacija srpske manjine sa sedištem u Temišvaru, sa ciljem da organizuje, pomaže, koordinira i sam obavlja naučna istraživanja o prošlosti i savremenoj društvenoj stvarnosti Srba u ovoj zemlji. Savez ima i bogatu izdavačku delatnost koja se zasniva na viševekovnoj tradiciji.

PROGRAM Srbi u Rumuniji – okrugli sto i koncert

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *