Srpska štampa

Dokumentarno-igrana serija „Srpska štampa 1914-1915“

U predvečerje Velikog rata u Srbiji izlazi više od 20 dnevnih listova i čak oko 60 satiričnih časopisa. Cvetaju paškvile, satira, ironija na visokom nivou, ali i ogovaranje i intrige kojih nije bio pošteđen ni kralj Petar. Sarajevski atentat tema je naslovnica 29. juna, ali da se mogućnost rata još nije ozbiljno shvatala govore i oglasi poput onog u kome „Trijandafil Lazaridis prodaje u svojoj kolonijalnoj trgovini Carigradski ratluk sa i bez badema“ ili gde “udovac traži sebi ženu prema meri koja bi vaspitavala njegovo dvoje dece”.
Do objave rata štampa u Srbiji informiše o krizi koja postaje sve dublja, shvatajući razmeru opasnosti koja se nadvila nad državom. Ali novine nastavljaju da beleže život u svom punom obimu i žive “šalo-zbiljni“ život.
Ondašnje novine, koje su izlazile u većem formatu i sa znatno manjim brojem stranica nego danas, nisu imale fotografije, već crteže kao ilustracije. Tekst se tiskao u pet ili šest stubaca ali je u „Politici“, koja je izlazila na samo četiri stranice, a polovina te četvrte bili su oglasi, izlazilo tekstova najmanje kao u današnjih 16 strana nekog dnevnog izdanja srednjeg formata.
Novine tog doba nisu imale ukrštene reči, sudoku, horoskop, ali ni vremensku prognozu, gradsku ili sportsku rubriku. Tekstovi u tadašnjoj štampi uglavnom su potpisivani sa „Uredništvo“ ili „Redakcija“, ponekad pod pseudonimom.
Novinar se nije potpisao ni na važan intervju sa Nikolom Pašićem, objavljen u “Politici“ 1915. kada u Srbiji besni pegavi tifus. Čitamo kako Pašić, kao i danas političari, izbegava pitanja i uopšteno i optimistično odgovara - navodi sagovornik.
Srpska štampa je već nakon stupanja Кarađorđevića na presto živela jedan od svojih najbujnijih života.
Reporterski izvanredna, na dobar, novinarski način drčna, štampa je bila i bezobrazna, i na dobar i na loš način, kao i ova današnja. Novine su imale želju da u svakom segmentu informišu svoje čitateljstvo, ne samo golom informacijom, već i da ih zabave, ponude intrigu i vest o kojoj će se pričati u čaršiji.
Sa povlačenjem poslednjih jedinica iz Srbije 1915. godine, prestaje da izlazi i srpska štampa i završava se i ovo herojsko vreme novina. Poslednji broj “Srpskih novina“, štampan u Nišu, izlazi 14. oktobra 1915, a prvi sledeći broj objavljen je u Srbiji 1. decembra 1919.

U ulozi naratora: Bojan Žirović. Кamera: Periša Đinđić. Urednik i scenarista: Aleksandar Gatalica. Režija: Filip Čolović.
Drugi program RTS, sreda 19. februar 19,10.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *