Srpske mlade nade u SANU

Srpska akademija nauka i umetnosti organizovala je svečani prijem povodom ovogodišnjeg uspeha đaka na međunarodnim srednjoškolskim olimpijadama iz matematike i informatike, u ponedeljak, 26. avgusta, na Matematičkom institutu SANU. Njima su se tim povodom obratili akademik Stevan Pilipović (predsednik Ogranka SANU u Novom Sadu), akademik Gradimir Milovanović (sekretar Odeljenja za matematiku, fiziku i geonauke u SANU), akademik Teodor Atanacković (predsednik Upravnog odbora Matematičkog instituta) i akademik Dragoš Cvetković (predsednik Naučnog veća Matematičkog instituta), kao i Zoran Ognjanović, direktor Matematičkog instituta SANU, Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije, i Radivoje Stojković, direktor Gimnazije Jovan Jovanović Zmaj iz Novog Sada.

Među nagrađenima su učenici Matematičke gimnazije iz Beograda (Pavle Martinović, zlatna medalja iz matematike, Aleksa Milojević, zlatna medalja iz matematike, Miloš Milićev, srebrna medalja iz matematike, Jovan Toromanović i Vladimir Viktor Mirjanić, bronzane medalje iz matematike, Mladen Puzić i Jovan Bengin, bronzana medalje iz informatike) i gimnazije Jovan Jovanović Zmaj iz Novog Sada (Tadija Šebez, srebrna medalja iz informatike, Nikola Pešić, bronzana medalja iz informatike). Akademici su đacima čestitali na postignutim uspesima i govorili o mogućnostima za razvoj naučne karijere u Srbiji preko redovnih studija i učestvovanja u doktorskoj školi iz matematike koja je uspostavljena na nivou Srbije, a posebno kroz uključivanje u naučno-istraživačke projekte Matematičkog instituta SANU.

Na kraju skupa đacima je uručena monografija o Mihailu Petroviću Alasu, rodonačelniku srspke matematike, koju je upravo objavila Srpska akademija nauka i umetnosti.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *