Srpsko-ruski odnosi u epohi krupnih političkih promena

U četvrtak, 3. oktobra, u 10 sati, u Svečanoj sali SANU, akademik Mihailo Vojvodić otvoriće međunarodni skup „Srpsko-ruski odnosi u epohi krupnih političkih promena", čije će teme obuhvatiti period od kraja 18. do kraja 20. veka.

Ta epoha u istoriji Srba i Rusa, ali i cele Evrope, predstavlja veoma dinamično istorijsko razdoblje u kojem su se odvijale krupne političke, socijalne, kulturne i geopolitičke promene. One su u velikoj meri opredelile sudbinu i jednog i drugog naroda i njihovih država. U istoriji Srba, epoha je započeta Srpskom revolucijom 1804. godine i težnjom za oslobođenjem i ujedinjenjem srpskog naroda, da bi se posle velikih istorijskih lomova završila raspadom jugoslovenske države krajem 20. veka. Slična istorijska raskršća i preokreti mogu se pratiti i u istoriji Rusije i ruskog naroda, od „Grčkog projekta" carice Кatarine, preko velikog istorijskog loma kakva je bila Oktobarska revolucija 1917. godine, pa sve do raspada sovjetske države krajem 20. veka, gotovo u isto vreme kada se raspadala jugoslovenska država.

Međunarodna naučna konferencija je prilika da se naučno osvetle sličnosti i razlike u razvitku ovih država i njihovih društava, ali i međusobni uticaji i saradnja dva naroda. Skup organizuje Odeljenje istorijskih nauka SANU.

Program skupa pogledajte Srpsko-ruski odnosi:

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *