Stvar

Izložba radove čija je autorka Snežana Petković

Otvaranje: 21. februar u 19 sati

  • O tranziciji nevidljivog objekta i estetici sive ekonomiјe Prekrivanjem, identitet stvari se gubi, i ostaje samo volumen.

Projekat čini rad sa naizgled bezličnim stvarima (predmeti sa različitih buvljaka u zemlji i inostranstvu, kojima moj otac trguje) a koje su, tražeći svoj lični dom, dospele u moj. Nastaje iz čistog kurioziteta prema fenomenu neličnih objekata koje zauzimaju intimni prostor, ispitujući time subjektivni doživljaj prostornosti (tuđih) stvari. Ovi predmeti nalaze se u tranziciji, njihov karakter čini privremenost, a mesto u ekonomskom sistemu im daje samo novčana valuta.

Ove stvari nalaze se nagomilane u uglovima mog doma, kao nekakvi zaboravljeni spomenici svakodnevnom životu; kutija sa keramikom, stara video kamera, klizaljke, vidljivo iznošeni kaiševi za fotoaparate...ž

Suština ne leži u davanju važnosti pojedinačnim predmetima, već upravo suprotno - doživljavaju se kao jedna moarfna celina, volumen. Postaju istovremeno “iznutra i spolja“, čineći samo jedan prostor. “Pod pojmom stvari u pravnom smislu podrazumevaju se materijalni delovi prirode, koji se mogu čulima primetiti, koji su prostorno ograničeni i koji postoje u sadašnjosti, ili za njih postoje pretpostavke da će zaista nastati u budućnosti. Stvari služe i za zadovoljavanje nekih ljudskih potreba. Stvari trebaju biti u domenu ljudske vlasti. Vazduh i voda su neophodni čoveku, a nisu stvari. Osim ako je to tečni ili kompresovani vazduh ili ako je to flaširana voda, tj.ako može da bude predmet prodaje, čime se vraćamo na početnu tautologiju da je stvar ono što može biti predmet pravnog odnosa, objekat prometa. Postoje mnoge poteškoće pri određivanju definicije, jer je i sam predmet previše heterogen, pa ćemo zbog toga odustati od same definicije.”

Sve stvari trenutno su na prodaju.

Izložba će trajati do 7. marta. u Galeriji Doma kulture Studentski grad

Share:

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *