Subvencionisani stanovi i za kategoriju „samohrani roditelj“

Tačno za petu godišnjicu dodele stambenih kartica Beč uvodi novi kriterijum za pristupačno, socijalno stanovanje – „samohrani roditelj“.

Broj samohranih roditelja u austrijskom glavnom gradu je u porastu. Dok je 2004. godine Beč imao 68 hiljada samohranih roditelja, 2018. godine ovaj broj je iznosio 82 hiljade. Da bi mogao bolje da odgovori na potrebe stanovanja ove rastuće grupe, Grad Beč je od prvog jula uveo novu kategoriju koja uključuje samohrane roditelje kao kriterijum za dodeljivanje subvencionisanih stanova.

Sve osobe koje ispunjavaju odgovarajuće preduslove kao što je starosna dob, mesto stanovanja, državljanstvo i visina prihoda, mogu da ostvare pravo na bečku stambenu karticu čime se dobija „ulazna karta“ u svet subvencionisanih stanova u Beču. Takođe, svako ko može da dokaže da ima „opravdanu potrebu za stanovanjem“ dobija pristup tržištu od 220 hiljada socijalnih stanova i segmentu subvencionisanih stanova po najpovoljnijim cenama (SMART-stanovi, stanovi sa superfinansiranjem ili stanovi uz sopstveno učešće manje od 10 hiljada evra).

„Samohrani roditelji koji nisu zakupci niti vlasnici stana, od prvog jula imaju lakši pristup tržištu stanova socijalne stanogradnje odnosno segmentu subvencionisanih stanova po pristupačnim cenama“ izjavila je bečka članica gradskog veća za pitanja žena i stanogradnju Katrin Gal. „Na taj način možemo da sačuvamo grupu samohranih roditelja kojima je neophodno da žive u pristupačnom stambenom prostoru“ dodala je Gal.

Kategorije koje su pre samohranih roditelja već bile u mogućnosti da dobiju pravo na stanovanje u subvencionisanim stanovima su mlade osobe do 30 godina koje nisu vlasnici nekretnina, a prijavljene su na adresi svojih roditelja, partneri koji stanuju odvojeno, osobe sa invaliditetom i osobe starije od 65 godina.

Više informacija:
www.wohnberatung-wien.at

Fotografije: © Regina Hügli

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *