Superheroji medijske pismenosti

Od ponedeljka 23. novembra, svakog radnog dana od 9.45 na RTS2 odmah nakon školskih časova, emituje se igrano-animirana tv serija „Superheroji medijske pismenosti“. Tokom 18 dvanaestominutih epizoda dvoje tinejdžera, Jovan i Jovana svakodnevno, posle škole, posećuju Milevinu radionicu za popravku mobilnih telefona i robota. Radionica je mesto gde se popravljaju raznorazni digitalni uređaji, ali i pronalaze rešenja za probleme na koje nailaze tinejdžeri zasuti medijskim porukama na svakom koraku.
Oni su svedoci upotrebe medija u dobre i loše svrhe. Mileva ih podučava osnovama medijske pismenosti kako bi razaznali istinu od obmane, dobro od lošeg, u svome realnom i virtuelnom okruženju. Zajedno proučavaju istoriju medija i pronalaze slične strategije u različitim istorijskim periodima.
U tome im pomaže robot Radenko koji kritički analizira različite aspekte digitalnog i analognog sveta. Tu su i dve strine, Mozila i Fajerfoks, sa velikim iskustvom u virtuelnom svetu, dok ovozemljaske mudrosti saznaju od Jovanove bebe i njene prijateljice. Svoje mišljenje o pokrenutim pitanjima daje grupa tinejdžera u dokumentarnom segmentu serijala.
U svojoj želji da zadivi Jovanu, Jovan postaje žrtva trača, lažne vesti, foto-montaže. Rešavajući njegov problem, Mileva i Jovana ukazuju na opasnosti novih tehnologija i društvenih mreža, ukoliko se koriste neobazrivo. U epizodi Video igre, Jovan je postao zavisnik od njih. Mileva i Jovana uspevaju da ga odvrate od nekontrolisanog sedenja za ekranom. U ime ljubavi prema Jovani, Jovan smišlja video-igru s plemenitim ciljevima.
Кratak kurs video snimanja i montaže sadržan je u epizodi Uradite sami. A kako izgleda svet iza ekrana otkriva hrabri robot Radenko koji Jovanu, Milevu i Jovana vodi kroz pustolovinu u virtuelnom svetu. Deo za tinejdžere završava se 15. epizodom u kojoj se u boks meču Jovan obračunava sa Crnim virusom koji širi laži i dovodi ljude u zabludu.
Poslednje tri epizode bave se decom predškolskog uzrasta koja odrastaju u medijski prezasićenom svetu. Superheroji medijske pismenosti pokazuju zbog čega decu ne treba ostavljati samu isrped ekrana a na koji način mediji mogu biti uslužbi zdravog odrastanja.
Tv serija „Superheroji medijske pismenosti“ namenjena je deci i mladima, ali i opštoj populaciji. Dakle, i digitalnim urođenicima kao i digitalnim doseljenicima. Serija prati obrazovne sadržaje definisane u Priručniku za vaspitače i nastavnike o medijskoj pismenosti i zamišljena je kao inspiracija i povod za kritičko promišljanje i razgovor ne samo u kući u krugu porodice, već i na časovima u školi. TV seriju za Obrazovno-naučni program RTS-a, u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije, realizovala je Beomedija d.o.o. pod pokroviteljstvom Evropske komisije u okviru projekta „Podrška medijskim reformama u Republici Srbiji“.
Glavne uloge igraju: Borka Tomović, Dorotea Đanetak i Luka Pešić
Urednik serije: Jelena Micić
Scenarita i reditelj: Ilija Gajica
Direktor fotografije: Aleksandar Mijailović
Montažer: Obrad Popović
Muzika: Vladimir Tošić

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *