Superinteligencija

Nick Bostrom je profesor na Univerzitetu Oksford. Osnivač je Instituta za budućnost čovečanstva, multidisciplinarnog istraživačkog centra koji okuplja izuzetne matematičare, filozofe i naučnike da razmišljaju o globalnim prioritetima i velikim pitanjima za čovečanstvo. On takođe rukovodi Strateškim istraživačkim centrom za istraživanje umetnosti. Autor je oko 200 publikacija.

„Veštačke inteligencije sigurnim korakom izlaze iz domena naučne fantastike i stupaju u stvarnost, a uskoro i u našu svakodnevicu. Mašinski umovi već sada automatizuju mnogobrojne procese koje su prethodno obavljali ljudski delatnici i pritom ih izvršavaju brže i bolje. Sve je veći spisak igara u kojima nas računari redovno pobeđuju. Šta će se desiti kada se pojavi veštačka inteligencija koja čoveka nadmašuje upravo u – opštoj inteligenciji? Filozof Nick Bostrom u knjizi Superinteligencija (Putevi, opasnosti i strategije) temeljno razmatra moguće načine na koje takva superinteligencija može da se pojavi, sa kakvim izazovima se čovečanstvo može suočiti u tom slučaju, te u kojim pravcima možemo tražiti rešenja za te izazove.“

Promocija će se održati u četvrtak, 30. maja u 19 sati Amfteatar 7 Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu (Zgrada departmana za matematiku i informatiku/ Departmana za fiziku, Trg Dositeja Obradovića 4)

Pozdravna reč u ime izdavača: Milica Pavkov Hrvojević, dekanica PMF-a i Bora Babić, direktorka Akademske knjiga.

Na promociji govore:
prof. dr Dragan Šešlija, prof. dr Miloš Racković,prof. dr Damir Smiljanić, Goran Rujević, prevodilac.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *