Sve kako treba

Premijeru druge emisije serijala “Rani kadrovi”, posvećene studentskom filmu u Srbiji, snimljene u vlastitoj proizvodnji Redakcije dramskog i domaćeg serijskog programa RTS-a, emitujemo 9. novembra na Drugom programu.

U drugoj emisiji “Rani kadrovi 002: Nikola Stojanović” predstavljamo mladog filmskog autora, čiji su filmovi već privukli značajnu pažnju žirija i publike na festivalima kod nas i u svetu. On je reditelj kroz čiju estetiku provejavaju ljudi sa margine društva i koji uspeva da izvor emocija u svojim filmovima pronađe u svakodnevnom, naoko čak trivijalnom, umesto u nekim prelomnim i dramatičnim situacijama života.

Nikola Stojanović rođen je 1995. godine u Beogradu. Prvobitno je upisao filozofiju na Filozofskom fakultetu, ali od 2016. godine postaje student je filmske i TV režije na Fakultetu dramskih umetnosti Beogradu. Za vreme studiranja snimio je kratke igrane filmove “Mi smo videli leto”, “Šerbet” i “Sve kako treba”.

Uvodni razgovor sa mladim rediteljem, koji zbog samoizolacije nije mogao biti prisutan u studiju “Ranih kadrova”, obavljen je preko dijaloga koji su on i moderator emisije vodili preko laptopa postavljenog na stolici u studiju. Nakon razgovora pogledaćemo film “Sve kako treba” iz 2020. godine, koji je bio i završni ispit ovog studenta na trećoj godini studija.

U filmu “Sve kako treba”, nastalom po scenariju Nađe Petrović i u režiji Nikole Stojanovića, samohrana majka Jovana želi da provede svoj rođendan sa ćerkom Sarom. Ali njeni planovi su uništeni kada Sara pozove oca na rođendan… Uloge u filmu tumače Jelena Stupljanin, Anita Ognjanović i Zlatan Vidović.

Televizijski prikaz filma “Sve kako treba” donosi nam Vladimir Kecmanović, jedan od najistaknutijih savremenih srpskih prozaista srednje generacije i Glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa Radio-televizije Srbije

U drugom delu razgovora preko laptopa u studiju u emisiji se pojavljuje i gošća Nikole Stojanovića – mlada scenaristkinja Nađa Petrović, a biće reči i o pripremi njihovog zajedničkog diplomskog kratkometražnog igranog filma, koji nosi naziv “Dok ne sagorimo”.

(emitovanje: 9. novembar 2020, RTS 2, u 21.05h)

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *