Svečani skup posvećen Ilji Rjepinu

Svečani skup posvećen obeležavanju 175 godina od rođenja slavnog ruskog slikara Ilje Jefimoviča Rjepina (1844-1930-2019) biće održan u ponedeljak, 23. decembra, s početkom u 11 sati, u Svečanoj sali SANU.

Pre više od tri decenije (decembar,1986-februar,1987), Galerija SANU je organizovala izložbu Ilja Jefimovič Rjepin (1844–1930). Ovom prilikom, na skupu će biti predstavljen manje poznat deo opusa renomiranog majstora i njegove veze sa našom sredinom, a biće emitovan i video materijal iz arhiva RTS-a i dokumentacije Galerije SANU. Takođe, biće prikazani Rjepinovi radovi iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu i Vojnog muzeja u Beogradu.

Pozdravnu reč uputiće akademik Dušan Otašević, zamenik sekretara Odeljenja likovne i muzičke umetnosti SANU. Nakon toga će Tatjana Borodina, upravnik Muzeja-imanja Ilje Jefimoviča Rjepina Penati govoriti na temu „Pozni Rjepin“, dok će izlaganje o „Dva junaka na jednom platnu. Tajna slike I. Rjepina iz fonda beogradskog Vojnog muzeja“ održati Irina Guskova, predsednika Fonda V. A. Teljakovskog iz Moskve.

„Ilja Rjepin i Velika izložba ruske umetnosti u Beogradu 1930″, naslov je predavanja profesora emeritusa Irine Subotić, posle koje će o recepciji Rjepinovog slikarstva u srpskoj javnosti krajem 19. i početkom 20. veka govoriti profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Nenad Makuljević. Jelena Mežinski Milovanović, zamenik upravnika Galerije SANU, izlagaće na temu: „Rjepin u Кuokali i njegovi đaci u Кraljevini SHS/Jugoslaviji“.

Čuveni portretista, slikar Ilja Rjepin školovao se na Carskoj akademiji umetnosti u Sankt Peterburgu – gde je kasnije radio kao profesor –, a potom je boravio u Italiji i Parizu. Glavni je predstavnik realizma u ruskom slikarstvu 19. veka, ujedno i osnivač ruskog kolorizma. Bio je član Srpske kraljevske akademije. Izvršio je veliki uticaj na mlađe umetničke naraštaje. Umro je 1930. godine u Кuokali (mesto je 1948. dobilo naziv Rjepino, u čast Ilje Rjepina), gde se danas nalazi njegov memorijalni muzej Penati.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *