Svilena vlakna kao rešenje za pokidane nerve?

U potrazi za mogućim terapijama u slučaju povrede nerava Medicinski univerzitet u Beču je u saradnji sa Univerzitetom u Oksfordu otkrio svilena vlakna kao obećavajuću mogućnost za oporavak pokidanih nerava.

Zajedno sa kolegama iz Oksforda tim naučnika pod vođstvom Kristine Ratke, načelnice Univerzitetske klinike za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju u Beču, kreirao je vezivne instrumente od dve vrste svilenih vlakana. Za cevčice su korištena vlakna svilenih buba, dok su za punjenje upotrebljena vlakna svilenih paukova. Njihova funkcija je ispitana na životinjskom modelu i pokazalo se da su nervi rasli duž novih svilenih niti sve dok se pokidani završeci nisu ponovo spojili.

Kroz eksperimente sa svilenim vlaknima buba i paukova naučnici su stekli nove uvide u procesu lečenja neurona. Već tri decenije se koriste različiti materijali za spajanje pokidanih nerava kao što su hitozan ili kolagen. Cevčice se ušivaju na završecima nerava kako bi premostile pokidani nervni kanal. Pod optimalnim uslovima ove cevčice mogu da podrže rast nervnih vlakana i ćelija, ali mogu da premoste samo male razdaljine. U aktuelnoj studiji je otkriveno da periferni nervi dobro funkcionišu kada su vezivni instrumenti napravljeni od svile.

Rezultati studije su nedavno objavljeni u stručnom časopisu „Advanced Healthcare Materials“.

Objavljena studija

 

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *