Tako to rade Šveđani

Svake godine u Švedskoj univerziteti završavaju letnji semestar organizujući takozvanu Almedalen nedelju. Ona se održava krajem juna ili početkom jula, u gradu Visbi na ostrvu Gotland.

Prva "Almedalen" manifestacija održana je još 1968. godine, kada je tadašnji ministar obrazovanja - Ulof Palme - bio jedini govornik !

Ove godine priređeno je čak  3.700 zvaničnih dešavanja, a održani su i mnoga "nezvanična".  U programima je učestvovalo 6,670 ljudi, bilo predavača ili diskutanata. Procenjuje se da je gradić Visbi za ovu priliku posetilo oko 100.000 ljudi. Inače, na ostrvu Gotland uobičajeno živi 40.000 ljudi, od kojih u Visbiju - 25.000, pa možete da pretpostavite s kakvom pažnjom je spremana i održana ova manifestacija.

Glavni pokrovitelji "univerzitetske nedelje" bili su, naravno, švedski univerziteti, koji su za ovu svrhu obezbedili budžet od više od šest miliona švedskih kruna (641.000 američkih dolara).

Organizovano je 12 seminara, među kojima su bili i oni posvećeni ulozi univerziteta u borbi protiv klimatskih promena, ali i  "bakalarima u Baltičkom moru", "nepotrebnom i prekomerno đubrenje" i o tome "kako proizvesti energiju vetrovima koji dolaze s mora".

Šta mislite kako bi kod nas izgledalo nešto slično?

 

Fotografija: Ulof Palme na Almedalen nedelji, 1968. godine

Izvor: Wikipedia

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *