„Tamna pučina“ roman godine

Sednica Žirija za dodelu Nagrade „Beskrajni plavi krug“ održana je 21. novembra 2020. godine u Matici srpskoj, s početkom u 11 časova. Žiri je radio u sastavu: Aleksandar Jovanović (predsednik Žirija), Mladen Šukalo, Goran Radonjić, Jelena Marićević Balać i Nebojša Lazić.

Nagrada „Beskrajni plavi krug“ za 2020. godinu jednoglasno je dodeljena Draganu Stojanoviću
za roman Tamna pučina (Dom kulture Studentski grad, Beograd 2020).

U nagrađenom romanu prati se sudbina glavnog junaka i njegove porodice od proleća 1914. do 10. aprila 1941. godine. U pripovednom toku, kroz neku vrstu unutarnjeg monologa, ukršaju se slike društvenog i političkog života srpske prestonice, likovi i sudbine žena, ispitivanje delovanja zla i dobra u metežnom vremenu, a sve je snažno osenčeno otvorenom ili prikrivenom književnom i kulturnom podlogom. Stojanovićeva knjiga ima složenu strukturu, čemu doprinose i lajtmotivi, kojima se otvaraju pitanja o istoriji i sugeriše vera u umetnost.

U užem izboru su bili i romani: Izbledele duše Mladena Jakovljevića (Akademska knjiga, Novi Sad 2019), Velelepota sekunde: roman sa akrostihom Nenada Gugla (Bit izdavaštvo, Čačak 2020) i Sloboda govora Vladana Matijevića (Laguna, Beograd 2020).

Nagrada se dodeljuje za roman na srpskom jeziku koji je objavljen između 1. novembra 2019. godine i 1. novembra 2020. godine, u spomen na Miloša Crnjanskog i njegovo delo, a u želji da nagrađivanjem književnih dela objavljenih na srpskom književnom prostoru dȃ podstreka razvoju naše književnosti.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *