Tamo gde se sastaju inženjering i priroda

U petak, 1. novembra, u 9,30 biće otvoren međunarodni naučni skup pod nazivom „Tamo gde se sastaju inženjering i priroda: 100 godina od rođenja Rajka Tomovića".

Akademik Rajko Tomović bio je poznati naučnik svetskog glasa, posvećeni profesor, osnivač jedne od prvih Laboratorija za robotiku u Evropi i predavač na najprestižnijim univerzitetima. Opisujući dugogodišnju saradnju sa profesorom Tomovićem, akademik Dejan Popović je istakao: „Upoznati i provesti deo života sa akademikom Rajkom Tomovićem bila je privilegija. Rajko Tomović je bio u stanju da bude strogi roditelj, učitelj koji daje prostora mašti svoji učenika i prijatelj koji otvara nove svetove. Nosio je u sebi neobičnu energiju koja je davala saradnicima krila, ali i ukazivala da je let zadovoljstvo samo onima koji umeju i da slete, peraja onima koji hoće da se otisnu na okeane ali shvataju da okean vreba, a da je neophodno stići na željenu obalu."

Želeći da sazna kako funkcionišu priroda i živi svet i uočavajući principe koje je priroda stvorila kroz evoluciju, Rajko Tomović je pokušao da deo toga prenese u tehniku. Otuda je važno razumeti neuronauke, kako je organizovan mozak, koje su veze sa kičmenom moždinom i periferijom odnosno senzo-motornim sistemom kako bi se, u slučaju da su ove veze poremećene, moglo delovati na same strukture i kako se od tih struktura mogu uzeti signali da bi se upravljalo mašinama.

Prvi, naučni deo skupa posvećen je upravo tome – različitim metodama komunikacije s mozgom i kičmenom moždinom. Drugi deo je posvećen primeni ovih istraživanja, i uključuje izlaganja bliskih kolega i saradnika profesora Tomovića.

Кako je istakao akademik Dejan Popović, posebno je značajno je što na konferenciji učestvuje i akademik Tadej Bajd, predsednik Slovenačke akademije nauka i umetnosti, koji će govoriti o vezi Beograda i Ljubljane, kao i o značaju koji su svi zajedno napravili na svetskom terenu.

Cilj skupa je i da mladi naučnici vide ko je bio Rajko Tomović, koje su aktuelnosti u samoj naučnoj oblasti, kako bi neke od ideja koje je Tomović imao zapravo jednog dana postale stvarnost.

Skup se održava u Svečanoj sali SANU.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *