Tehnologija komfora

EMISIJA TEHNOLOGIJA KOMFORA – KLIMATIZACIJA, GREJANJE I HLAĐENJE

 

Tropska leta poslednjih decenija učinila su nas zavisnim od hlađenja, a bez grejanja nikad nismo ni mogli. Njihov napredak omogućio je bolji komfor u zatvorenom prostoru, pri čemu se vodi računa o potrošnji energije i zaštiti životne sredine.

Vatra, ognjište, ručni ventilatori i lepeze, blokovi leda, grejali su i hladili čovečanstvo do početka prošlog veka, kada je američki inženjer Vilis Karijer dizajnirao prvi klima uređaj. Evolucija daljinskog grejanja tekla je još od vremena Rimskog carstva. Ipak, prvi isplativ sistem počeo je sa radom 1877. godine, u gradu Lokport, u državi Njujork.

Od tada, pred tehnologijom komfora zahtevi su sve veći. Zbog novih propisa menjaju se toplotno i rashladno opterećenje, a prelazak na obnovljive izvore energije zahteva promenu izvora električne energije, toplote i hladnoće.

Neka od rešenja predstavljena su i na jubilarnom 50. Međunarodnom kongresu i izložbi o klimatizaciji, grejanju i hlađenju. O tehnologijama koje osim našoj udobnosti doprinose i zaštiti životne sredine pogledajte u petak, 14.februara u 18 i 25 na RTS 2.

 

Urednik Marija Stevanović

Reditelj Milica Mitrović

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *