Terapija po meri pacijenta

Nova era u medicini počela je dešifrovanjem ljudskog genoma. Razumevanje genetskog koda donelo je pravu revoluciju u postavljanju dijagnoze, prevenciji i lečenju mnogih bolesti, naročito karcinoma.
Кlasična medicina jedan lek daje svim osobama koje imaju određenu bolest. Lekovi su isti a pacijenti nisu. Samo dve trećine pacijenata ima korist od svoje terapije. Razlog je jednostavan bolesti su različite kao što se i ljudi razlikuju. Moderna medicina je razvila i testove koji mogu utvrditi da li je neki lek odgovarajući ili ne.
Medicinska nauka donosi neverovatne pomake u dijagnostici i lečenju bolesti. Digitalna revolucija u zdravstvu omogućava novi način sakupljanja i obrade vrlo kvalitetnih podataka od različitih pacijenata sa istim oboljenjem i povezuje ih u veliku bazu sa informacijama bitnim za analizu bolesti. Ti podaci pomažu da se dobije jasnija slika kod svakog obolelog a samim tim i precizniju terapiju.
Sada naučnici, lekari i farmaceutska industrija imaju isti cilj, pronalaženje nove generacije lekova koji će biti namenjeni svakom pacijentu.

Autor i urednik: Jugoslava Đurica

ponedeljak 6. april, RTS2 u 17,30

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *