Tesla

U Galeriji nauke i tehnike SANU (Đure Jakšića 2), u utorak, 2. jula, u 19 sati biće otvorena izložba „Tesla" Veljka Mihajlovića, u čast obeležavanja dana kada se rodio velikan svetske nauke Nikola Tesla.

Izložba „Tesla" obuhvata više od 300 radova nastalih u toku 2016. godine, naslikanih tehnikama ulja i fosforescentnih boja na kompakt diskovima i kutijama kompakt diskova kao slikarskoj podlozi. Njihov autor, akademski slikar Veljko Mihajlović je prisutan na beogradskoj sceni od 1979. godine, iza sebe ima više od 200 samostalnih izložbi i do sada je predstavio publici više od pedeset tematskih ciklusa objekata, slika na platnu, grafika i crteža.

Veljko Mihajlović se čitavu deceniju pripremao za ovu izložbu, istražujući materijal u Muzeju Nikole Tesle. Кao posebno nadahnuće, on navodi reči Nikole Tesle iz 1932. godine: „Aristotel je učio da u vasioni postoji nepokretna entelehija koja sve pokreće i misao je njen glavni atribut. Isto tako ja sam uveren da je ceo kosmos objedinjen, kako u materijalnom tako i u duhovnom pogledu. Postoji u vasioni neko jezgro od kuda mi dobijamo svu snagu, sva nadahnuća, ono nas večito privlači, ja osećam njegovu moć i vrednosti koje ono emituje u celoj vasioni i time je održava u skladu. Ja nisam prodro u tajnu tog jezgra, ali znam da postoji i kad hoću da mu pridam kakav materijalni atribut, onda mislim da je to svetlost, a kada pokušam da ga shvatim duhovno, onda je lepota i samilost. Onaj koji nosi u sebi tu veru oseća se snažan, rad mu čini radost, jer se sam oseća jednim tonom u sveopštoj harmoniji."

Na izložbi će biti prezentovani i model Teslinog transformatora iz studijske zbirke Muzeja nauke i tehnike u Beogradu, kao i model Teslinog sistema četiri kola u rezonanci iz zbirke Muzeja Nikole Tesle u Beogradu. Posetioci izložbe će biti u prilici da vide demonstraciju rada modela Teslinog transformatora u subotu, 6. jula, u 13 časova i u sredu, 10. jula, u 17 časova.

Izložba „Tesla" će trajati do 13. jula.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *