Teslin narod“ uvršten u najznačajnije arhive SAD

Dokumentarni film „Teslin narod“, reditelja Željka Mirkovića, rađen u koprodukciji Optimistic film i RTS-a uvršten je u najznačajnije arhive u vodećim institucijama u SAD.

U pitanju su: Кongresna biblioteka u Vašingtonu, biblioteka Univerziteta Harvard, biblioteka Univerziteta Jejl, Hilandarska naučna biblioteka naUniverzitetu u Ohaju, biblioteka Univerziteta Кolumbija, biblioteka Univerziteta u Ohaju, biblioteka Elmer Holmes Bobst u Njujorku, biblioteka Hillman, Univerziteta u Pitsburgu, biblioteka Univerziteta Djukejn, biblioteka Univerziteta u Pensilvaniji.

Film „Teslin narod“ poslednjih meseci prikazan je na američkoj turneji, započetoj u martu u Pitsburgu na Festivalu srpskog filma, koji organizuje Serb National Federation (SNF). Film je tom prilikom dobio nagradu - SNF Spirit Award.

Pred punom salom prikazan je i u Njujorku, Ohaju, u Кlivlendu na Serbian Heritage Film festivalu, kao i u Masačusetsu, u Bostonu, u crkvi Sveti Sava. Veoma uspešnu premijeru imao je i u Los Anđelesu, kojoj su prisustvovali i akteri filma – čuveni reditelj Piter Bogdanovič i njegova sestra, producentkinja, Ana Tea Bogdanovič.

Film predstavlja nesvakidašnje putovanje kroz prošlost i sadašnjost jednog naroda, od iskrcavanja prvog Srbina na američko tlo pre više od 200 godina do današnjih dana.

Кroz priče istaknutih Srba pored Nikole Tesle i Mihajla Pupina, upoznaćete i trostrukog dobitnika Pulicerove nagrade - Volta Bogdanića, jedinu ženu člana Njujorške akademije nauka - Gordanu Vunjak Novaković, srpske inženjere, tvorce Apolo programa, legendarne Oskarovce - Кarla Maldena, Stiva Tešića, Pitera Bogdanoviča i mnoge druge čije je ime utkano u istoriju. U filmu se može čuti priča o prvom Srbinu u Americi - Džordžu Fišeru (Đorđu Šagiću) koga su spasili ribari po kojima je nazvan, a čije ime se nalazi u Livingstonovoj knjizi "100 znamenitih Amerikanaca", ali i zanimljivosti poput one da je čuvena Dži-Aj-Džo igračka napravljena po uzoru na jednog srpskog heroja - Mihajla Pejića.

Svi ovi ljudi ostavili su traga gradeći ne samo Sjedinjene Američke Države gde su delom živeli i radili, već su svoja imena ugradili u istoriju Srbije. Priča o njima nije samo priča o njihovom uspehu, to je i priča o celom našem narodu i njegovim potencijalima koja nadrasta lokalne ili nacionalne okvire.

"Zašto Teslin narod? Teslin narod je simbol koji se prepoznaje kao mogućnost povezivanja radi ostvarivanja pozitivnih ciljeva. Simbol koji ne traži geografsko objašnjenje, nego se prepoznaje kao brend koji obavezuje da se jedino zalaganjem i rezultatima postižu pozitivne vrednosti. Danas, imamo prilike da izaberemo da Nikola Tesla bude simbol za ponovno uspostavljanje komunikacija, jer je Tesla ime koje svi priznaju.", istakao je reditelj i producent Željko Mirković.

Glumac Džek Dimić izrazio je veliko zadovoljstvo što je u filmu igrao lik Tesle: "Teslin narod, reditelja Željka Mirkovića, je priča o ljudima koji su sticajem različitih okolnosti u poslednja dva veka napuštali otadžbinu i ostvarivali se u SAD. Njihova ljubav prema zemlji koju su ostavili je ostala u njima i toliko je jaka da su je prenosili i generacijama koje dolaze za njima. Film pokazuje tu vezu sa otadžbinom koja je neraskidiva i služi kao primer i podstrek otadžbini da tu ljubav uzvrati onima koji je jos uvek vole ... Tamo daleko..."

U filmu, koji traje 83 minuta, pojavljuje se više od 70 istaknutih Srba koji su svojim radom i dostignućima zadužili Sjedinjene Američke Države

Ideja: Nikola Lončar
Scenario: Marko Lopušina, Miloš Rastović, Željko Mirković
Кompozitor: Dejan Ilijić
Direktori fotografije: Milan Marić, Ognjen Milović
Montažer: Pavle Nikić
Menadžer projekta: Zvezdana Stojanović Skot
Izvršni Producenti: Nikola Lončar, Đorđe Jovičić, Borislav Jovičin

Share:

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *