Testiranje aktivne supstance za potencijalno lečenje Covid-19

Biotehnološka kompanija „Apeiron“ iz Beča razvila je aktivnu supstancu koja bi mogla da se koristi za lečenje pacijenata obolelih od Covid-19.

Aktivna supstanca pod nazivom APN01 bi trebalo da zavara novi korona virus tako što će oponašati ljudski enzim koji virus koristi da bi prodro u ljudske ćelije. Na taj način virus više ne može da se razmnožava u organizmu i izbacuje se iz tela zajedno sa lekom. Istovremeno APN01 bi trebalo da sprečava zapaljenje pluća i otkazivanje organa.

Početkom aprila 2020. godine počelo je testiranje supstance u Austriji, Nemačkoj i Danskoj. Potrebno je 200 pacijenata da bi klinička studija mogla da se sprovede, što je usporeno padom broja zaraženih u ovim zemljama. Kompanija „Apeiron“ veruje da će do kraja 2020. godine neophodan broj pacijenata biti uključen u studiju i da će tada biti predstavljeni prvi rezultati. Studija se sprovodi u saradnji sa bolnicama u Velikoj Britaniji, a trenutno se radi i na uključivanju u studiju pacijenata iz Rusije i SAD, gde broj zaraženih pacijenata novim korona virusom raste.

U istraživanje je investirano 17,5 miliona evra, od čega su 5,6 miliona evra obezbedili Austrijsko društvo za podsticanje istraživanja, Privredna agencija Beča, Austrijsko društvo za privredne usluge i Erste banka.

Više informacija:
https://www.apeiron-biologics.com/apeiron-biologics-closes-oversubscribed-financing-round-of-eur-17-5-million-for-the-development-of-apn01-against-covid-19-expansion-of-the-ongoing-phase-ii-clinical-trial-to-usa-and-russia-planned/

Fotografije: © APEIRON Biologics

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *