Toma semafordžija: Sociološki portret brisača šoferšajbni

U četvrtak, 2. juna , u 13.30, u sali 2 SANU biće predstavljena knjiga „Toma Semafordžija: Sociološki portret brisača šoferšajbni” prof. Dragoljuba Đorđevića i prof. Dragana Todorovića. Pored autora, o knjizi će govoriti i prof. dr Milana Ljubičić sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Zagledani u neposredni svet sociološkim očima, Dragoljub B. Đorđević i Dragan Todorović, profesori Niškog univerziteta, stavili su sebi u zadatak da rasvetle jedno ulično zanimanje – pranje stakala na kolima na urbanim raskrsnicama. Inspirativna studija smešta se na presek sociologije grada, sociologije marginalizovanih društvenih grupa i romologije, a po nekima je i primer andergraund sociologije. Кarakterišu je specifičan metajezik, esejistički pristup i nesputano posezanje za sekundarnim i tercijarnim izvorima podataka (poput književnosti, umetnosti, novinskih članaka i slično).

Najnovijom monografijom autorski dvojac još jednom potvrđuje sopstvenu ubeđenost da sociologija može i treba da obavlja ulogu društvenog uzbunjivača, odnosno da poziva na socijalnu intervenciju u slučajevima menjanja sudbine anonimusa sa margine, neretko čitavih društvenih grupa na mikronivou i mezonivou, ali i podizanja ukupne društvene empatije prema njima.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *