Trasom Parenzane, kroz brda Istre

RT1, subotom u 13.30

Nakon tršćanskog zaliva, odakle nam je tim “Planetarijuma” preneo atmosferu i čari aktivnog odmora krstareći na biciklu, autorka Lidija Piroški nastavlja putovanje na dva točka i u ovom izdanju ali- u avanturističkom maniru…

Staza nekadašnje železničke pruge “Parenzana”, sa svojih 120 kilometara pretvorena je u pravi raj za bicikliste, ali i šetače. U njenoj prvoj etapi,  prošli smo kroz najveće turističke destinacije italijanske i slovenačke obale. Na trasi Parenzane su takođe i živopisni gradovi, daleko od mora, u brdima Istre. Do njih se dolazi uskom istorijskom stazom bivše železničke pruge… Petnaestak tunela i nekoliko starih a velelepnih kamenih vijadukta, sada su u funkciji biciklističkog doživljaja, koji budi sva čula i premašuje najsmelija očekivanja.” ističe autorka putopisnog TV serijala “Planetarijum”.

Istorijskom rutom, ekipa Planetarijuma  obišla je srednjevekovne gradove Grožnjan, Završje, Motovun, Višnjan…

Lidija Piroški: “Na ovom putu je i prva evropska gradska podzemna železnica, kao i neke od najznačajnih građevina našeg šireg regiona. Osim istorijskog značaja, ovaj deo Istre je poznat i po vrhunskoj kuhinji, najkvalitetnijem maslinovom ulju, tartufima i sjajnom vinu- nadaleko poznatoj “Malvaziji”.

U novom, 10. izdanju emisije, pogledajte šta su još autorka i tim Planetarijuma otkrili, istražili ali i skuvali – u izuzetno inspirativnom okruženju.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *