Trka za doprinos u istraživanju raka

Medicinski univerzitet u Beču organizuje 15. trku za doprinos u istraživanju raka u subotu 9. oktobra pod sloganom „Staza je svugde“. Ove godine neće biti centralne staze za trčanje kao što je to bio slučaj u godinama pre pandemije. Svako ko želi da trči ili šeta za dobru stvar, može to da učini bilo gde. Dobrotvorni događaj će se održati istog dana od 10 do 14 časova. 

Učesnici, partneri i sponzori trke će podržati obećavajuće istraživačke projekte za poboljšanje ranog otkrivanja i lečenja malignih oboljenja. Prijava za trku se vrši putem internet stranice https://www.meduniwien.ac.at/web/krebsforschungslauf/. Nakon uplate donacije, dobija se takmičarski broj i bon sa kojim svaki učesnik trke može da preuzme hranu i osveženje na jednoj od petnaest lokacija u Beču, Medlingu, Sankt Peltenu, Švehatu i Salcburgu. Ovogodišnji događaj će biti aktivno ispraćen na društvenim mrežama (#krebsforschungslauf i #wirlaufenweiter). Trka ima 21 sponzora, a prjavilo se 40 kompanija koje će učestvovati sa svojim timovima. 

Celokupan iznos donacija će biti iskorišten za istraživačke projekte Medicinskog univerziteta u Beču. Do sada je na ovaj način podržano 50 projekata sa 1,5 miliona evra. U Austriji su maligna oboljenja uzrok 25 odsto smrtnih slučajeva godišnje, a svake godine se dijagnostikuje 40.000 novih slučajeva. 

Najčešća oboljenja kod žena su rad dojke (29 odsto), rak pluća i debelog creva (10 odsto), a kod muškaraca rak prostate (23 odsto), pluća (14 odsto) i debelog creva (12 odsto). Petogodišnje preživljavanje je poslednjih decenija poraslo i trenutno obuhvata 60 odsto pacijenata zahvaljujući intenzivnom istraživanju. 

 

Foto: © MedUni Wien

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *