TV premijera filma „Božiji čovek“

Nakon premijere na Moskovskom filmskom festivalu, gde je osvojio nagradu publike, uspešnog prikazivanja u Grčkoj, kao i u domaćim bioskopima – film „Božiji čovek“ (Man of God , 2021) rediteljke i scenaristkinje Jelene Popović stigao je i na male ekrane. Biografska drama o Svetom Nektariju Eginskom, snimljena u američko-grčkoj koprodukciji, biće premijerno prikazana na Drugom programu RTS-a, 07. januara u 20h.

Progon je obeležio život svetog Nektarija Eginskog iz Grčke. Bio je sveštenik običnog naroda, a njegova poniznost je smetala ponosnim pravoslavnim klericima. Oklevetan je nakon što je njegova odanost probudila njihove sumnje. Parohijani su ga voleli, uprkos tome što je lišen crkve i prognan iz Egipta. Vera u Boga mu je tokom celog života bila najbolja odbrana.

Za razliku od njegovih verskih pretpostavljenih kojima su na umu bili samo moć i svetovne počasti – Nektarije je brinuo o siromašnima, učio je seljane da čitaju i pišu, svojim primerom je inspirisao mladiće da uđu u sveštenstvo, pisao je knjige i držao propovedi koje su ljude približavale veri. 

Uprkos naporima da se diskredituje, Sveti Nektarije je osnovao samostan na Egini, neplodnom i pustom ostrvu, koji i dan danas predstavlja svetionik hodočasnicima. Čak su i njegovi poslednji trenuci na Zemlji iskorišćeni za pomoć drugima: na samrti je predao svoju potkošulju paralizovanom čoveku u bolničkom krevetu do njegovog, nakon čega je čovek ustao i prohodao.

Internacionalna glumačka postava, kao i produkcija filma doprineli su tome da „Božiji čovek“ ne bude shvaćen isključivo kao crkveni film, već priča o dobročinstvu, veri, istinskoj dobroti i nadanju. U ovom ostvarenju, glavne uloge tumače grčki glumac Aris Servatalis, ruska zvezda Aleksandar Petrov, ali i kontroverzna holivudska zvezda Miki Rurk u ulozi paralizovanog grčkog seljaka nad kojim Sveti Nektarije čini poslednje čudo.

Biografska drama je prikazivana na brojnim festivalima širom sveta gde je osvajala nagrade.

Režija: Jelena Papović

Subota, 7. januar, RTS 2 u 20.05

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *