Tvrđave na Dunavu

Premijera 1.epizode : 22.09.2020. RTS 2, 21.45

Dokumentarna serija „Tvrđave na Dunavu“ sadrži sedam epizoda posvećenih Dunavu i tvrđavama koje vekovima opstaju na njegovim obalama.

Serija je svojevrsno putovanje brodom od Bezdana do Trajanovog mosta, nadomak Кladova, u kojoj nam o Dunavu, njegovim prirodnim i kulturnim vrednostima i drevnim tvrđavama pripoveda narator-kapetan iz of-a, glumac Miodrag Miki Кrstović , a ulogu kapetana koji pravi makete brodova tumači, Bogdan Ljubinković, kapetan u penziji sa Srebrnog jezera.

U seriji učestvuje 50 sagovornika među kojima su stručnjaci: istoričari, arheolozi, arhitekte, istoričari umetnosti, ali i pisci, umetnici, hroničari, entuzijasti, turistički vodiči, ribari. Epizoda su nazvane po tvrđavama koje smo posetili: Bač, Petrovaradinska tvrđava, Beogradska tvrđava, Smederevska tvrđava, Tvrđava Ram, Tvrđava Golubac i Tvrđava Fetislam. Serija je snimana u periodu od septembra do sredine novembra 2019.godine. Za potrebe serije ekipa je brodom „Argus“ koji je u vlasništvu Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, plovila Dunavom, od Bezdana do Кladova, i prešla put dužine oko 550km.

Serija „Tvrđave na Dunava“ je snimana sa vode, kopna i iz vazduha. Takođe, u seriji je korišćen arhivski materijal RTS iz šezdesetih i sedamdesetih godina 20.veka, kao i fotografije i stare mape. „Tvrđave na Dunavu“ je veoma kvalitetno urađena, edukativna i značajna dokumentarna serija koja će zasigurno ostati u Arhivi RTS za mnoge buduće generacije.

Autor i urednik serije: Svetlana Ilić
Scenaristi: Vule Žurić, Svetlana Ilić
Narator: Miodrag Miki Кrstović
Stručni konsultant serije: dr Slavica Vujović
Reditelj: Milan Jovanović

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *