Tvrđave pobune

Emitovanje: petak, 23. avgust, 22h, drugi program

 

U Nišu je od 2. do 5. avgusta održan glavni program, trećeg po redu, internacionalnog Nišvil džez pozorišnog festivala, pod sloganom „Tvrđava pobune i provokacije“. Publici se na ovom ambijentalnom festivalu predstavilo devet pozorišnih grupa, iz Norveške, Velike Britanije, Mađarske, Izraela i Srbije. Scene na otvorenom izvanredno su oživele Niš u letnjem periodu, stvarajući od njega prostor igre, umetnosti i karnevalskog raspoloženja.

Polazeći od programa ovog festivala, emisija će prvo istražiti šta danas uopšte znači pozorišna pobuna u našim liberalnim društvima, da li ona postoji i kako se ispoljava. Takođe, imajući u vidu da je Nišvil džez pozorišni festival jedini festival muzičkog pozorišta u Srbiji, analiziraćemo brojna značenja muzičkog pozorišta. Muzičko pozorište je najsloženiji oblik izvođačkih umetnosti koji predstavlja sintezu drame i muzike, reči i melodije, racionalnog i iracionalnog. Da li je muzika jedina istina, kako je napisao Džek Keruak, ispitaćemo u ovoj emisiji, u kontekstu pozorišne umetnosti.

O ovim temama raspravljaju pozorišni reditelji Nikita Milivojević, Zoltan Balaž, Nebojša Bradić, Džil Grinhaudž, Ana Furs, Ivana Ašković, Boris Čakširan i Ivan Jović, dramaturškinja Monja Jović, kompozitorka  Ana Ćurčin i Maja Mitić,  glumica i umetnička direktorka Nišvil džez pozorišnog festivala.

 

Snimatelj Ivan Stambolić

Montažer Slobodan Bajkić

Reditelj Marko Šotra

Urednik i autor Ana Tasić

Foto: Nenad Petrović

 

Petak, 23. avgust u 22  sata, RTS 2

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *