U čast Betovenu

Muzička redakcija Zabavnog programa Radio televizije Srbije se aktivno uključila u obeležavanje 250-godišnjice rodjenja velikog kompozitora Ludviga van Betovena. Ova značajna godišnjica slavila se muzikom širom sveta, tokom cele godine, mada je pandemija korona virusa znatno umanjila obim koncerata posvećenih opusu ovog muzičkog velikana.

Tokom dva dana – 16. i 17. decembra celodnevni program na tematskom kanalu RTS Klasika, koji ljubitelji umetničke muzike mogu da prate putem kablovskog operatera MTS i na RTS Planeti, posvećen je Betovenovom opusu i životu, kroz emisije, koncerte i filmove.

Centralni datum je 17.decembar, dan kada je Betoven kršten i tada će na RTS 2 biti emitovan igrani film o Betovenovom životu pod nazivom “Luis van Betoven”, zatim će slediti prenos koncerta iz opere u Bonu, rodnom gradu kompozitora, na čijem su programu Betovenov Klavirski koncert broj 3 i Peta simfonija, a solista i dirigent je Danijel Barenbojm koji nastupa sa West-Eastern Divan orkestrom. Tog 17. decembra na kanalu RTS Klasika biće emitovan premijerno koncert Berlin slavi Betovena. Orkestrom Štackapele i horom Štacopere diriguje Danijel Barenbojm, a solista je violinistkinja Ane Sofi Muter. Biće izvedena Deveta simfonija i Violinske romanse.

Obeležavanju velike Betovenove godišnjice Muzička redakcija RTS se priključila kao koproducent u stvaranju četvrtog izdanja Nove evropske pesmarice – New European Songbook. U ovom projektu učestvuju Austrija, Francuska, Holandija, Švajcarska, Slovenija i Srbija. Zadatak je bio da se komponuju nove pesme popularnijeg žanra inspirisane Betovenovom ličnošću i muzikom, a tekstovi da se zasnivaju na Betovenovim pismima. Srbiju predstavlja pesma Zauvek tvoj, zauvek svoj koju je komponovao Dragoljub Ilić, peva je Bojana Stamenov, a video spot u režiji Petra Stanojlovića je snimljen u dvorcu u Golubincima, gde je po predanju živela Betovenova ljubav. Nova evropska pesmarica biće emitovana u svim zemljama učesnicama ovog projekta, a na RTS 2 i RTS Klasika na programu je 16. i 17. decembra.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *