U domaćinstvu i umetnosti

U nedelju, 1. decembra u 18h u CZKD održaće se otvaranje samostalne izložbe Ivane Smiljanić „U domaćinstvu i umetnosti“, koji se sastoji iz performansa „Dnevna rutina: najmanje šest kilometara za sat vremena“ (01.12.2019. u 18:30) videti više, „IGRAM IGRAM IGRAM“ (02.12.2019. u 18:30) videti više i video instalacije, kao i fotografskog rada „Uređivanje (u domaćinstvu i umetnosti)“.

Smiljanić briše liniju razdvajanja umetnosti i života, ono šta umetnica živi je ono šta umetnica stvara, i na taj način politizuje svoju umetničku praksu unutar rada kao otvorenog i nezavršenog procesa. Kroz performanse i umetničko ponašanje, Smiljanić otvara pitanja odnosa umetnosti i života, očekivane uloge žene od strane države i društva, uloge umetnice od strane kulturne politike, uloge majke i načina da se majkom postane, kao i pitanje isključenosti iz javnosti važnih pitanja kao što su izazovi sa kojima se susreću žene koje prolaze procese asistiranih pokušaja začeća, odnosa sa najbližima, šta je to šta „priliči“ da bude izrečeno u javnosti, koje su granice osetljivosti, ranjivosti, solidarnosti i ljubavi.

Povodom izložbe, u utorak, 3. decembra u 18:30h u CZKD održaće se razgovor „U domaćinstvu i umetnosti“, u okviru Likovnog programa CZKD. U razgovoru učestvuju Ivana Smiljanić, Maja Stanković i Dejan Vasić.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *