U zemlji Sijuksa

Artur Honeger je osam godina radio kao dopisnik švajcarske televizije iz Sjedinjenih Američkih Država. U tom je razdoblju posetio 47 od ukupno 50 saveznih država. Sad se vraća kako bi snimio dokumentarnu seriju u četiri dela, ali ovaj put odlazi u njemu nepoznati deo Amerike. Posećuje regije u kojima nikad nije bio te se suočava s izazovima izvan visoke politike.

U Južnoj Dakoti Honeger posećuje rezervat Pine Ridge. Reč je o jednom od rezervata u koje je proterano domorodačko stanovništvo nakon osvajanja Severne Amerike i gde je bilo prisiljeno odreći se svog tradicionalnog načina života. Danas je to područje jedno od najsiromašnijih u SAD. Radnih mesta gotovo da i nema, a gotovo da i ne postoji porodica koja se ne bori s problemima, s alkoholom i drogom. Uprkos tome, autohtono stanovništvo Severne Amerike nije zaboravilo svoju kulturu.

U tom inače zatvorenom mikrokosmosu Honeger se želi pozabaviti temeljnim pitanjima: Kako taj narod danas živi u Americi? Od čega se sastoji poseban odnos koji to indijansko pleme neguje prema konjima, bivolima i celoj prirodi? Što on kao Evropljanin može od njih naučiti?

Upravo je u potrazi za tom povezanošću Honeger prvi put uzjahao konja. Njegov je cilj zajedno s Lakota Sijuksima projahati kroz nacionalni park Badlands. Taj je park deo rezervata i poznat je po spektakularnim predelima. Izvan visoke politike Honeger skuplja svoja vrlo osobna iskustva s prirodom. Taj vegetarijanac odlazi u tradicionalan lov na bivole i moli se zajedno s indijanskim stanovništvom.

Četvrtak, 1. oktobar, HRT 1 u 23,25

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *