Ukrštanja

Dokumentarna emisija Radio-televizije Crne Gore Danilo Kiš: Ukrštanja pripoveda, kroz iskaze francuskih književnih i kulturnih poslenika datih danas, 30 godina posle Kišove smrti, o francuskim godinama našeg velikog pisca, rođenog 1935. u Subotici, od oca Mađara i majke Crnogorke.

Mešavina kultura u kojoj je ponikao, dala je i osnovni pečat Kišovom stvaralaštvu. U ovoj emisiji francuski pisci, reditelji, prevodioci… govore o danima poznanstva i drugovanja sa Kišom i o tome kakvu im je ličnu zaostavštinu on ostavio.

Posebnu vrednost predstavlja pojava obe žene Danila Kiša u ovoj emisiji, Mirjane Miočinović, beogradskog teatrologa i Paskal Delpeš, francuskog prevodioca, koja je pisca na životnom putu pratila do smrti, prevodeći pritom njegova dela na svoj maternji jezik. Miočinovićeva je svoj iskaz o Kišu dala u kameru beogradske televizije pre tridesetak godina, dok je iskaz Paskal Delpeš, kao i iskazi svih ostalih sagovornika, iz nedavnih dana.

Sam Danilo Kiš obraća nam se iz intervjua koje je osamdesetih davao za Televiziju Beograd, kao i iz jednog intervjua datog francuskoj televiziji.

Emisija je plod saradnje Radio-televizije Crne Gore, koja je producent, i Radio-televizije Srbije koja je ustupila arhivski materijal.

Urednik: Bojan Bosiljčić

10. januar, RTS 2 U 23.00

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *