Uloga južnoameričkih država u mirovnim operacijama UN-a

Južnoameričke države su u protekle dve decenije postale glavni akter u mirovnim operacijama UN-a. Preko polovine vojnika, kao i svih komandanata snaga iz haićanske misije MINUSTAH bilo je sa kontinenta. Zajedno sa Urugvajem, Brazil je bio jedan od prvih deset koji su doprineli, i nastojao je da iskoristi svoje učešće u MINUSTAH-u i drugim operacijama kao ključni kamen temeljac za veću globalnu ulogu.

Razgovaraćemo o uključenosti južnoameričkih država u mirovne operacije i intervencije, fokusirajući se na ključne motive, kao i na normativne preferencije i istorijske principe koji su u osnovi njihovog učešća. Fokus na normativnoj napetosti između strahovanja postkolonijalnih država kada je reč o vojnim intervencijama i oslanjanje zapadnih država na vojnu silu kao ključni element ne samo globalnih bezbednosnih rešenja, već i njihovog kontinuiranog vođstva.

Govori: Kai Michael Kenkel, vanredni profesor na Institutu za međunarodne odnose na Papiskom katoličkom univerzitetu u Rio de Žaneiru (IRI / PUC-Rio) i istraživač-saradnik na nemačkom institutu za globalne i prostorne studije (GIGA) u Hamburgu.

Društvo hispanista organizuje predavanje u okviru uvodnih aktivnosti za treću Međunarodnu letnju školu latinoameričkih studija.

Ponedeljak, 17. juna sa početkom u 19 časova u Ustanovi kulture Stari grad.

Predavanje će biti na engleskom jeziku.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *