Uloga nuklearne energetike u energetskoj tranziciji

Naučni skup pod nazivom „Uloga nuklearne energetike u energetskoj tranziciji“, koji će biti održan u ponedeljak, 2. novembra, u 9.30, u Svečanoj sali SANU, jedan je u nizu skupova posvećenih obnavljanju i proširenju saznanja potrebnih za kvalifikovano promišljanje i odlučivanje o pravcima razvoja srpske energetike. Prethode mu naučni skupovi Stanje i perspektive srpske energetike (SANU, jun 2017.) i Energetika i klimatske promene (SANU, novembar 2018). Teme skupova planiranih u bližoj budućnosti uključuju energetsku efikasnost, probleme integracije obnovljivih izvora energije, potencijal prirodnog gasa i probleme digitalizacije u energetici.

U svetu koji se suočava sa deficitom kredibilnog liderstva i narastajućim populizmom često se promovišu kratkoročne, interesno motivisane i neutemeljene odluke i politike. Takav pristup je u direktnom konfliktu sa dugoročnom prirodom energetskih sistema i energetske privrede, i zato treba uvećati uticaj srpske nauke i struke na donošenje odluka o srpskoj energetici i tako smanjiti rizike donošenja ishitrenih odluka pod pritiskom i bez konsultovanja domaćih stručnjaka i institucija. Organizatori uočavaju potrebu za konstruktivnim dijalogom i smatraju da treba unaprediti komunikaciju između potrošača, privrede, struke i države.

Program skupa predviđa osam tematskih predavanja praćenih diskusijom i izvođenjem zaključaka. Diskusija o nuklearnoj energetici biće usmerena ka analizi efekata i rizika skopčanih sa nuklearnim elektranama koje već rade u okruženju kao i proceni efekata i rizika eventualnog korišćenja nuklearnih elektrana u Srbiji.

Program skupa možete pogledati ovde: https://www.sanu.ac.rs/wp-content/uploads/2020/10/Program-skupa-uloga-nuklearne-energetike.pdf

Obaveštenje: Prisustvo će biti omogućeno ograničenom broju lica, a sve u skladu sa kapacitetom prostora, epidemiološkim preporukama i ograničenjima.

Potvrdu svog prisustva obavezno pošaljite na e-mail adresu: jasmina.veljic@sanu.ac.rs najkasnije do 29. oktobra 2020. godine.

Direktan prenos skupa može se pratiti putem linka https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *