Ultra zvuk – od dijagnoze do terapije

Danas se medicina ne može zamisliti bez ultrazvuka. To je jedna od  prvih  dijagnostičkih metoda koja se koristi u ginekologiji, kardiologiji, endokrinologiji, urologiji i za pregled abdomena.

Ultrazvuk je nezamenljiv kod nekih intervencija i vrlo važan za preventivu mnogih oboljenja. A od otkrića ultrazvučnih talasa do prve primene u medicini prošlo je više od dva veka.

Važna je dijagnostička  metoda za kardiologe, naročito u urgentnoj medicini, ali omogućava i praćenje svakog detalja razvoja fetusa. Kako izgleda vaša beba pre rođenja, kakav je njen osmeh, da li spava ili se igra, da li je zdrava i kako se razvija – sve to možete videti zahvaljujući najnovijim ultrazvučnim aparatima.

Zahvaljujući modernoj kompjuterskoj tehnologiji  i snažnim softverima, ultrazvučni pregledi daju sve detaljnije i preciznije informacije na osnovu kojih se postavlja dobra dijagnoza, a vrlo važnu primenu nalazi i u terapiji.

Nacionalno udruženje za ultrazvuk u medicini osnovano je 1987. godine, a od prošle godine je član i Evropskog udruženja. Ovo članstvo omogućiće usavršavanje naših lekara i obezbediti kvalitetnu edukaciju. Ujednačeni uslovi pregleda, opisa, poštovanje protokola u interesu su i pacijenata i lekara.

Pponedeljak 15. mart, RTS 2 u 17,35

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *