Umetničke zbirke Njujorka

Ako je verovati Skotu Ficdžeraldu, kad ugledate Njujork s mosta Kvinsborou, “svaki put vam se učini da ga vidite prvi put, taj grad koji obećava neobuzdane tajne i lepote sveta.” U vreme kad je Skot Ficdžerald pisao o Velikom Getsbiju, američkom bogatašu koji je verovao u ideale ljubavi, bogati Amerikanci su realizovali drugačije ideale – ili snove – da, poput književnih junaka, postanu besmrtni. Zahvaljujući svojim uspešnim finansijskim poduhvatima, kupovali su umetnička dela koja su zaveštali Njujorku a koja danas predstavljaju svetsku kulturnu baštinu.

U emisiji predstavljamo jednu od najlepših malih umetničkih zbirki – Kolekciju Frik – koju je osnovao industrijalac iz Picburga Henri Klej Frik, a koja čuva platna Rembranta, Vermera, Fragonara i drugih majstora starog sveta.

Još jedan bogati Amerikanac, Džej Pi Morgan, bankar, osnivač i vlasnik kompanija Ju-Es Stil i Dženeral Elektrik, ostavio je Njujorku svoju vrednu kolekciju koja je pretvorena u biblioteku i muzej Morgan, u koju je stala kultura stara tri hiljade godina. To je jedina institucija na svetu koja ima tri primerka Gutenbergove Biblije, a raritet je i  Jevanđelje iz Lindaua, knjiga optočena dragim kamenjem i zlatom.

Istorija Njujorka ubrzanim koracima prešla je put od kolonijalnog ropstva do neoliberalizma. O tim raznolikim događanjima svedoči Njujorško istorijsko društvo, u kome se nalaze dokumenti i predmeti iz istorije tog grada ali i cele Amerike – od najranijih rukopisa i dokumenata, preko balustrade na kojoj je stajao Džordž Vašington kad je polagao zakletvu, i bubnja iz koga su se izvlačila imena vojnika koji će učestvovati u Građanskom ratu – regrutacije koju je uspostavio Abrahan Linkoln, sve do modernih simbola Amerike.

Utorak, 16. jun RTS 2 u 18,05

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *