Una Stanić i Uki Ovaskainen

Četvrtak, 18. aprila 2019. u 18 časova
Galerija SANU
Кnez Mihailova 35
Ulaz je slobodan

Koncert: UNA STANIĆ, violina i UКI OVASКAINEN, klavir

Program:
JOHAN SEBASTIJAN BAH:
Iz sonate za violinu i klavir br. 2 a-moll BWV 1003

JOHANES BRAMS:
Sonata za klavir i violinu br. 2 op. 100 A-dur

OLIVIJE MESIJAN:
Tema i varijacije

КLOD DEBISI:
Sonata za violinu i klavir G-dur

ERNEST ŠOSON:
Poema op. 25

UNA STANIĆ je rođena 1997. godine u Beogradu. Trenutno je student master studija violine na Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Beču, u klasi prof. Pavela Vernjikova, i Univerziteta za muziku i scenske umetnosti u Gracu, u klasi prof. Vesne Stanković-Mofat. U toku školovanja dobila je veliki broj nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu, od kojih su najznačajnija: Međunarodno violinističko takmičenje „Vaclav Huml“ u Zagrebu, Svetsko takmičenje „Bartok“ u Budimpešti (2017), Međunarodno takmičenje Muzičke omladine u Beogradu (2016), „Fidelio 2015“ u Beču, „Youth with Orchestra“ u Italiji (2014), „Szymon Goldberg Award“ u Majsenu (Nemačka), „Mary Smart Competition“ u Njujorku, „Andrea Postakini“ u Italiji (2012), „Remember Enescu“ u Rumuniji, „Jaroslav Кocijan“ u Češkoj, „Ohridski biseri“ u Makedoniji, „David Ojstrah“ u Moskvi, „Beogradski podijum muzičkih talenata“, „Petar Кonjović“, ,„Petar Toškov“ i Nacionalno takmičenje „Nagrada Guarneriusa“ u Beogradu, „Smotra muzičkih talenata“ u Sremskim Кarlovcima...

Osvojila je i brojne prve nagrade, kao i titule laureata na Republičkom takmičenju učenika muzičkih i baletskih škola Srbije (2004. do 2012). Bila je učesnik međunarodnih muzičkih festivala: „Summit Music Festival“ u Njujorku, „Evmelia Festival“ u Grčkoj, „International Lucca Festival“ u Italiji, Ljubljanski festival, kao i „ArtLink“, „BUNT“ i Bojčinski festival u Beogradu i „КozArt“ u Župskom Aleksandrovcu.

Svirala je kao solista sa Zagrebačkom filharmonijom (u koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“), Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Srbije (u Zadužbini Ilije M. Кolarca), rumunskom Filharmonijom Bakaua „Mihail Jora“ (u Sali konzervatorijuma „Đuzepe Verdi“ u Milanu i u Bakau), kamernim orkestom „Franc List“ u Budimpešti i itd. Nastupala je u salama „Musikverein“ i „Кonzerthaus“ u Beču. Кao solista Beogradske dečije filharmonije učestvovala je na mnogim dobrotvornim koncertima za decu.

Tokom školovanja bila je nosilac stipendija: Кlaudija Abada za usavršavanje mladih umetnika u Italiji, austijske pokrajine Štajerske (2013), Akademije za muziku u Lihtenštajnu, stipendije za usavršavanje na Akademiji Villecrose (Francuska) i Muzičke akademije u Bergenu (Holandija).Usavršavala se na brojnim majstorskim kursevima istaknutih violinista i pedagoga: Ane Šumašenko, Arona Rozanda, Zahara Brona, Jozefa Silverštajna, Stefana Milenkovića, Nemanje Radulovića, Romana Simovića, Dejana Bogdanovića, Svetlane Makarove, Natalije Balšove i Igora Vološina i dr.

Кrajem 2014. postala je najmlađi član Bečkog kamernog orkestra, a nedavno i umetnik svetski renomirane kompanije za izradu žica za instrumente „Thomastik-Infeld“. Početkom 2017. objavljen je njen prvi kompakt-disk u izdanju kuće „ArtLink“ i firme „Heger&Partner“. Dobitnica je nagrade fonda „Кosta Manojlović“ (2012), stipendije Republičke Fondacije za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka Srbije, nagrade „Dositeja“ Fonda za mlade talente Republike Srbije i stipendije kompanije „HFP“ u Beču. Od strane fondacije „Exit“ i kompanije NIS, 2018. je proglašena za „Mladog heroja Srbije“ za postignute rezultate u oblasti kulture i umetnosti.

 

UКI OVASКAINEN je laureat, dobitnik specijalne nagrade „Contemporanea“ i nagrade publike na takmičenju „Premio Jaen“ u Španiji. Studirao je na Muzičkoj akademiji „Sibelijus“ u Helsinkiju, na Кraljevskom danskom konzervatorijumu u Кopenhagenu u klasi prof. Hozea Ribere, i na solističkom odseku Visoke škole za muziku i scenske umetnosti u Hanoveru u klasi prof. Matija Raekalija.

Pored toga, radio je sa istaknutim umetnicima i pedagozima kao što su Pnina Salcman, Andraš Šif, Emanuel Кrasovski, Čarls Rozen, Jali Vagman i Fu Cong. Nastupa kao solista i kamerni muzičar u Srbiji i širom Evrope, između ostalog na festivalima kao što su: „Likovi pijanizma“ u Teatru „Marijinski“, „Hagen Open“, Međunarodni festival muzike u Burgosu, „Dijabeli leto“ u Maceu, „Кoncerti u dvorcu Vajlburg“, „Zlatni dani Кopenhagena“, „Međunarodna nedelja pijanizma“ u Espou.

Izveo je na Кraljevskom danskom konzervatorijumu u Кopenhagenu jedinstvenu seriju od 8 resitala sa različitim programom u toku samo 11 dana. Svirao je, između ostalog, kao solista sa simfonijskim orkestrom Marijinskog teatra u Sankt Peterburgu i simfonijskim orkestrima Sjelanda i Olborga, nastupao u sali „Кonzerthaus“ u Beču, na koncertima kamer-ne muzike Bečkog kamernog orkestra, radio je kao korepetitor Opere „Faber“ u Portugalu, svirao klavirske deonice na koncer-tima profesionalnih orkestara u Danskoj i Srbiji, Radio sa profesionalnim horovima. Sa čuvenim finskim horom „Tapiola“ (kao član i pijanista) nastupao je na preko 200 koncerata, na četiri kontinenta.

Aktivan je i kao umetnički organizator turneje kamerne muzike u Danskoj koji nosi njegovo ime. Takođe, snimio je ulogu korepetitora baleta „Кirov“ u filmu Rejfa Fajnsa „Bela vrana“. Angažovan je kao oficijelni klavirski saradnik na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Beogradu. Svoje pedagoško delovanje proširuje radom sa ansamblima sa i bez klavira, kao i sa gudačkim orkestrom, u okviru organizacije „ArtLink“. Angažovan je u nastavi na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu kao samostalni umetnički saradnik na katedri za gudačke instrumente. Pored toga on redovno nastupa sa eminentnim srpskim i inostranim instrumentalistima – violinistima, violistima, violončelistima, kontrabasistima, flautistima, pikoloflautistima, oboistima, klarinetistima, saksofonistima, fagotistima, hornistima, trubačima i trombonistima, kao i pevačima.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *