Unutra sve biće meko i nežno

Nebojša Yamasaki-Vukelić rođen je 1986. u Beogradu. Studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti završio u klasi Milete Prodanovića 2020. Izlagao je na više grupnih i jednoj samostalnoj izložbi, Šum događaja, sa Živanom Mijailović. Pre opredeljenja za umetnost završio studije pedagogije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, i bavio se eksperimentalnom muzikom u kontekstu performansa i pozorišta.

„Kada sam počeo da radim na ovoj seriji radova, imao sam priliku da razgovaram sa Milenijom Marušić, arhitektom koja je između ostalog ko-autorisala južne delove novobeogradskih blokova 61 i 62. Nezgrapno sam upotrebio danas popularan naziv za ovu arhitekturu, „brutalizam“, na šta je ona odreagovala sa negodovanjem – Šta je tu brutalno? Taj beton, to je samo spoljašnja košuljica. Unutra je sve bilo mekano i nežno. Prozračno i prilagodljivo čoveku. Dopao mi se ovaj obrt, da je nešto o čemu se govori kao „brutalnom“, tvrdom, strogom, zapravo određeno svojom mekom i nežnom, gotovo organskom unutrašnošću. Pomislio sam, ako o zgradama koje i dalje postoje možemo govoriti u prošlom vremenu, možemo li isto tako govoriti o njima i u futuru? Unutra sve biće meko i nežno…“

Izložba će biti otvorena za posetioce od 3. do 18. septembra u toku radnog vremena galerije X Vitamin (Studentski trg 11 – Beograd) – utorkom, sredom, četvrtkom i petkom od 17 do 20 časova. Tokom posete galeriji obavezno je nošenje zaštitne maske usled sprečavanja širenja zaraze virusom COVID19.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *