Uskoro prvi centar za autizam

Poslednjih godina u glavnom gradu Austrije sve je više potražnje za dijagnostikom i terapijama poremećaja autističnog spektra i poremećaja u komunikaciji. Na proleće 2020. godine u Beču se u blizini glavne železničke stanice otvara prvi Centar za terapiju autizma. 

U novoj ustanovi će deca do 14 godina starosti moći da dobiju neophodnu podršku i terapiju. Finansiranje i troškove investicija od 200.000 evra snosiće podjednako Bečko zdravstveno osiguranje i Fond socijalni Beč. Godišnje će do 42 dece moći da dobije tretman. Sama prijava će biti jednostavna. Uz uput dečjeg lekara biće dovoljno započeti besplatan tretman.

Za terapiju će se koristiti specijalni podsticajni programi i terapeutske mere u kombinaciji sa ergo-terapijama i terapijom muzikom kao i logopedijom. Zbog mogućnosti ranog otkrivanja i brzog tretmana težište ponude u novom centru će biti za decu predškolskog uzrasta.

Za napredak u toku tretmana posebno se ističe važnost saradnje sa roditeljima kao i drugim institucijama, vrtićima, školama i socijalnim ustanovama. 

 

© C.Jobst/PID

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *