Uspešna reciklaža starog tekstila

Timu stručnjaka Tehničkog i Poljoprivrednog fakulteta u Beču kao i Tehničkog fakulteta u Leobenu je pošlo za rukom da od starih materijala naprave nove, podjednako dobrog kvaliteta. 

Samo u Evropi godišnje nastane oko 5 miliona tona tekstilnog otpada. Veliki deo takvog otpada se spaljuje ili odlaže, a trebalo bi ga smanjiti. Nove regulative Evropske unije propisuju da stari tekstil treba da se reciklira počev od 2025. godine. 

U okviru naučnog projekta koji je dobio i nagradu Clusterland 2019 istraživački tim je radio sa materijalima koji se sastoje od 60 odsto pamuka i 40 odsto poliestera. „Želeli smo da stvorimo osnovu za održivo recikliranje“ rekao je Andreas Bartl sa Instituta za procesni i ekološki inženjering Tehničkog fakulteta u Beču. „Naročito u hotelima ili bolnicama nailazimo na stare materijale. Nakon otprilike sto pranja ti materijali se unište i pohabaju. Svakim novim pranjem i sušenjem vlakna pucaju, materijal se razlaže i nastaju rupe“ izjavio je on. 

U procesu reciklaže materijal se prvobitnio sitni u grudvice pa se uz pomoć enzima poliester razgrađuje od pamuka, a pamuk se pretvara u glukozu. Nakon enzimatičkog razgrađivanja dobijaju se vlakna od poliestera i rastvor šećera. Osušena i očišćena, vlakna se tope u posebnim sudovima i od njih se stvaraju granule. Ove granule se zatim pretvaraju u niti odnosno konac koji dalje može da se obrađuje uz dodavanje novog pamuka. Na taj način nastaje mešavina materijala koja odgovara početnom sastavu tekstila i koja ima prvobitan kvalitet.

Više informacija:

https://www.tuwien.at/tu-wien/aktuelles/news/news/ein-neues-leben-fuer-alte-leintuecher/ 

Fotografija:  © Anna Auza

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *