Velikani srpskog graditeljstva – od Indžinirske škole do danas

U sredu, 30. marta, u 19 sati, u Galeriji SANU biće otvorena izložba „Velikani srpskog graditeljstva – od Indžinirske škole do danas“, čija je autorka Jasmina Njagovan-Popović, istoričarka umetnosti i urednica izdavačke delatnosti Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Recenzenti izložbe su akademik Miodrag Marković i prof. dr Miodrag Jovanović.

Izložba se organizuje u saradnji sa Muzejom nauke i tehnike iz Beograda i predstavlja jednu od manifestacija kojom Građevinski fakultet obeležava 175 godina svog postojanja. Projekat objedinjuje živote i dela doajena inženjerske struke koji su svojim radom ispisali istoriju srpskog graditeljstva i geodezije i istorijat Građevinskog fakulteta.

Izložbena postavka kroz arhivske materijale prikazuje istorijat ove čuvene visokoobrazovne institucije – od početka formiranja Indžinirske škole 1846. godine do osnivanja i razvoja Građevinskog fakulteta. Akademski i graditeljski poduhvati inženjera Građevinskog fakulteta čine deo nasleđa koje baštini i Srpska akademija nauka i umetnosti, budući da se među znamenitim profesorima i građevinskim inženjerima, čija su dela i biografije predstavljeni na izložbi, nalaze i imena 24 akademika.

Postavku izložbe čine: štampani i arhivski materijali koji prikazuju istorijat Fakulteta, biografije i dela akademika – profesora Fakulteta i znamenitih inženjera, kao i makete izvedenih objekata profesora Građevinskog fakulteta. Publika će moći da vidi vredne eksponate – instrumente i pribor građevinskih i geodetskih inženjera iz druge polovine 19. i 20. veka. Završni deo postavke predstavljaju multimedijalne prezentacije najznačajnijih građevinskih poduhvata u Srbiji od sredine 20. veka i kapitalnih projekata Građevinskog fakulteta, kao sveobuhvatni prikaz onoga što danas Fakultet predstavlja.

Cilj izložbe je da se publika upozna sa akademskim i graditeljskim poduhvatima i biografijama građevinskih i geodetskih inženjera i profesora Građevinskog fakulteta, čija dela predstavljaju značajan segment kulturnog nasleđa Srbije.

Izložba će biti otvorena do 3. maja 2022. godine. Pokrovitelj izložbe je Inženjerska komora Srbije.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *