Vez i čipka moje bake

Izložba Vez i čipka moje bake – Istorija izrade čipke i veza u porodici Aleksandre Vučetić, autora Irene Fileki, biće otvorena u četvrtak 26. decembra u 18 sati u Manakovoj kući (Gavrila Principa 5).

„Izložba Vez i čipka moje bake“ je priča o tri generacije žena u zemunskoj porodici koje povezuje znanje i umeće veza i izrade čipke. Izložbom želimo da prikažemo dela tog umeća i činjenice povezane s kratkom istorijom porodičnog znanja.

Izloženi su primerci veza i čipke koji pripadaju porodici Aleksandre Vučetić iz Zemuna. Naša ideja je da se njihovim muzejskim predstavljanjem omogući podsticanje očuvanja porodičnih umeća i znanja. Priča o porodičnom umeću je važan deo sveukupnih napora da se zaštiti nematerijalno kulturno nasleđe, ali i da se zabeleži istorija jedne porodice, odnosno njenih članica koje svojim „ženskim poslovima” na istančan način ostavljaju trag u vremenu.

Reč je o tehnikama veza i čipke koje je Aleksandra Vučetić naučila od svoje bake Danice Milić, udate Ćurčić (1909-1984). Aleksandra izrađuje čipku koju porodično zovu bele rade, koturići i zvezdice i vez sa nazivom stari srpski vez.

Sva ta znanja potiču iz detinjstva i devojaštva Danice Milić i vezana su za selo Gospođinci u južnoj Bačkoj, život u mnogočlanoj porodici i kasnije za Zemun.

Share:

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *