Vitezovi Gvozdenog puka

Povodom obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata,  snimljen je šezdesetominutnu emisiju posvećenu čuvenom topličkom Drugom pešadijskom puku Prvog poziva „Knjaz Mihailo“ koji je zbog svoje legendarne hrabosti jedini u srpskoj vojsci, dobio počasni naziv „Gvozdeni puk“. Reč je o najboljoj jedinici srpske vojske koja je učestovala u oslobodilačkim ratovima vođenim u periodu od 1912 do 1918.godine. Kroz ovaj puk prošlo je 16 hiljada  ljudi, od kojih je više od polovine zauvek ostalo na bojnim poljima, retki su ostali bez rana, a mnogi su nastavili život posle rata kao invalidi. Najbolji među njima poneli su i najveća odlikovanja, među kojima i Orden Karađorđevu zvezdu sa mačevima. Vrhovni komandant srpske vojske kralj Petar Karađorđević, za vreme rata, ovaj puk je nazivao „Moj dični puk…Prvi među najboljima“…

U želji da otrgne od zaborava jedno burno vreme  i  značaj Drugog pešadijskog puka, istoričar Radoje Kostić  iz  Prokuplja napisao je knjigu „Toplički vitezovi“ koju je objavio Narodni muzej „Toplice“ iz Prokuplja. Mr Radoje Kostić je decenijama u Vojnom arhivu u Beogradu i Istorijskom arhivu u Nišu, istraživao i prikupljao građu o Gvozdenom puku. Uspeo je da prikupi najveći deo građe i odgonetne biografije pripadnika ove jedinice, posebno onih koji su poneli najveća odlikovanja. U emisiji „Vitezovi gvozdenog puka“ Radoje Kostić govori o hrabrosti Topličana,  o onim pojedincima sa imenom i prezimenom koji su u svom zavičaju i u istoriji decenijama  bili zaboravljeni.

Razgovor sa mr Radojem Kostićem snimljen je u Narodnom muzeju „Toplice“ u Prokuplju. U emisiji su korišćeni inserti iz dokumentarnih emisija o Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu iz Arhive Televizije Beograd, kao i eksponati i fotografije sa stalnih izložbenih postavki Vojnog muzeja u Beogradu i Narodnog muzeja „Toplice“ u Prokuplju.

Subota, 22. avgust, RTS satelit

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *