Vreme za zagrljaj

Mikser Festival počinje za nedelju dana, 26. maja u zelenoj oazi Zornića kuće, u Barajevu! Trodnevna konferencija, niz umetničkih programa, dizajn kamp i brojne radionice, u kontrolisanim uslovima, u prirodi, predstavljaće želju kreativaca da pokrenu novi ciklus stvaranja i optimizma! Festival će otvoriti Milana Rikanović, direktorka kancelarije UN Women u Srbiji i Brankica Janković, poverenica republike Srbije za zaštitu ravnopravnosti koje će najaviti izložbu “Kada je svet stao one nisu” i niz festivalskih programa sa snažnim porukama rodne ravnopravnosti.

Nakon godine propuštenih zagrljaja, ponovo okupljamo kritičnu masu stručnjaka, kreativaca, aktivista, i donosilaca odluka, medije, predstavnike privatnog sektora i međunarodnih organizacija, na zajedničkom zadatku – kako osmisliti i ubrzati globalni oporavak nakon pandemije i koje su reperkusije procesa u zemlji i regionu? Tražimo odgovore na pitanja: da li nam je pandemija pomogla da razumemo koncept solidarnog i održivog razvoja? Kako da udružimo delovanje oko krucijalnih tema: čiste vode i vazduha, zdravog zemljišta, zdravog života u urbanim sredinama, kao i dizajnerskih inovacija koje treba da omoguće održivu budućnost? U kojoj meri je kreativnost potrebna upravo u kriznim situacijama i koja je budućnost kulturnog sistema? Posebnu pažnju i ove godine posvećujemo socijalnoj pravdi i odnosu prema najosetljvijim grupama našeg društva, među kojima je prednost data starijim sugrađanima u borbi za dostajnstveno, aktivno starenje, i ženama na udaru dodatnih izazova pandemije, kao i sveukupne diskriminacije društva. 

Uz domaće stručnjake, na ovogodišnjem Mikser festivalu ugostićemo i međunarodne eksperte i autore iz različitih oblasti. Dvojica među najvećim zagovornicima društveno-odgovornog dizajna, Ričard van der Laken, osnivač platfome “What Design Can Do” (Šta može dizajn?)  i Volker Albus, čuveni nemački kritičar i kustos dizajna, u dinamičnom hibridnom razgovoru otkriće kako otpad može postati inspirativan i izdašan material za hrabre dizajnerske inovacije koje otvaraju nove perspektive “kružnog dizajna”. Sada već tradicionalna saradnja Miksera i eksperata Svetske banke, rezultiraraće ove godine učešćem Samira Akbara, specijaliste zaštite životne sredine iz Vašingtona. Regionalno umrežavanje na polju cirkularne ekonomije nastavlja se kroz učešće pokretačice slovenačke “cirkularne tranzicije”, Ladeje Godine Košir koja će preneti globalna iskustva dobre prakse.

Stručnjaci dva velika evropska projekta euPOLIS i HEART predstaviće planerske metodologije unapređenja zdravlja građana u urbanim sredinama kroz primenu prirodom inspirisanih rešenja i participacije građana. Profesor Čedo Maksimović sa Imperijal koledža u Londonu govoriće o značaju revitalizacije gradskih vodotoka, dok će vodeći evropski stručnjak za prečišćavanje voda inovativnim metodama, Ištvan Kenjereš, predstaviti konkretna inovativna rešenja koja decenijama unazad implementira u najrazvijenijim gradovima sveta. Austrijski arhitekta, Daniel Podmirseg govoriće o prednostima urbane zelene infrastrukture i urbanih bašti na smanjenje zagađenja i smanjenje štetnog uticaja proizvodnje i  transporta hrane u gradovima. 

Uz program javnih dijaloga, Mikser Festival tradicionalno neguje i mladu umetničku i dizajnersku scenu. Ovogodišnji konkurs Black Box pod nazivom “Princip nade” iznedrio je 22 umetnika koji će na licu mesta stvarati svoja umetnička dela. Rad pred očima posetilaca festivala biće prožet edukativnim sesijama i razmenama iskustava sa etabliranim umetnicima i kustosima, od umetnika Marka Lađušića, ko-osnivača platforme Black Box i mentora projekta, Ervina Dubrovića, direktora Muzeja grada Rijeke, Denisa Lea Hegića kustosa i osnivača “Museum of Now” i “Supermarket Lab” u Berlinu, umetnice Fione Sinđelić, kreativne direktorke Supermarket Lab, do gostujućih austrijskih umetnica Pire Tin i Sangam Šarme, koje na festival dolaze zahvaljujući ovogodišnjoj specijalnoj saradnji Mikser festivala sa Austrijskim kulturnim forumom i projektom “Na drugi pogled”. 

Trodnevni Dizajn kamp “Nova vrednost” koji Mikser festival organizuje uz podršku Saveza izviđača Srbije, pod programskom palicom prof. Jelene Matić udružio je dizajnere, ekologe i ljubitelje kampovanja u kreiranju  inovativnih dizajnerskih rešenja od otpada sakupljenog u okolini Zornića kuće, nudeći učesnicima obilje radionica i praktičnih razmena veština za boravak u prirodi. Mikser festival će posetiocima pružiti i uvid u proces priprema pobednika Mikserove talent platforme Young Balkan Designers za nastup na prestižnom Milanskom sajmu nameštaja u septembru gde ćemo, u saradnji sa vodećim regionalnim proizvođačima nameštaja i podršku Privredne komore Srbije, predstaviti šest inovativnih cirkularnih proizvoda mladih autora.  

Težeći socijalnoj pravdi za sve, naročito za senzitivne grupe, ove godine kroz panel “Kad budeš bila spremna” govorimo o tome, kako naše društvo reaguje na istupe žrtava seksualnog nasilja”. Javni intervju glumice Merime Isaković koja će se u program festivala direktno uključiti iz Australije na poziv novinara Aleksandra Djuričića, biće dodatna podrška žrtvama nasilja i javnom dijalogu o tome kako izgleda život žrtve nakon izlaska u javnost, kao i šta Srbija trenutno preduzima da prevenira nasilje i zaštiti žrtve. Promociju međugeneracijskog dijaloga i digitalnog opismenjavanja treće generacije nastavljamo kroz saradnju sa agencijom UNFPA čiji će regionalni direktor Džon Kenedi Mosoti po drugi put posetiti festival i aktivno učestvovati u iznalaženju novih rešenja.

Kao poseban događaj u okviru festivala, najavljujemo otvaranje autorske izložbe na otvorenom: “Šuma bara livada”, profesora Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu i dugogodišnjeg kustosa Mikser festivala, Marka Lađušića.

Konferencisjki program biće direktno prenošen na Mikserovom YouTube kanalu, dok će ograničen broj posetilaca, u skladu sa epidemiološkim merama, moći da prati program i na licu mesta. Ceo festival se održava na otvorenom prostoru od tri hekatra u prirodi, a pristup sadržajima biće omogućen publici u skladu sa preporučenim merama na dan održavanja festivala. 

Celokupan program detaljno možete istražiti na novom sajtu festivala: festival.mikser.rs.

Uživo prenos naših programa možete pratiti na ovom linku: https://bit.ly/3hrfTyK

 

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *