Vukov sabor

Emisija  „87.Vukov sabor  – Vuku u pohode“ posvećena je  velikanu, reformatoru  sroskog  jezika i književnosti, Vuku Stefanoviću Karadžiću i događajima koji su obeležili ovogodišnji Vukov sabor.

Najstarija kulturna manifestacija u Srbiji je sačuvala tradiciju i  kontinuitet i održana je uz poštovanje  mera koje su donete u cilju zaštite od virusa korone.

Vukov sabor je protekao u znaku dva velikana: Vuka i Dositeja, i povezivanju najstarijih institucija, zadužbina, udruženja i manifestacija sa Vukovim saborom.

U Galeriji Miće Popovića u Loznici predstavili su se Matica srpska i Letopis Matice srpske, kao  i Društvo srpskih umetnika Lada iz Beograda, izložbom svojih članova.  U naučno-obrazovnom-kulturnom centru „Vuk Karadžić“ u Tršiću održano je više događaja: povodom pet decenija Međunarodnog slavističkog centra predstavljena je knjiga „Velike teme srpske književnosti“, povodom nedavne smrti dr Miodraga Matickog, upriličen je okrugli sto „Dr Miodrag Maticki i Vukovska uporišta“, predstavljen  je naučni zbornik radova „Savremena srpska folkloristika“ i otvorena je izložba „Dositejev put znanja“ Zadužbine „Dositej Obradović“iz Beograda.

U emisiji učestvuju: prof.dr Dušan Ivanić, prof.dr Boško Suvajdžić, dr Branko Zlatković, Snežana Nešković Simić, Miroslav Terzić, Ana Čugurević, Janko Vujinović, Miroljub Filipović Filimir.

Utora, 29. septembar, RTS 2 u 17,55

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *