XV Festival rane muzike

Od 17. do 29. septembra 2020. u Beogradu u crkvi Svetog Petra, ul. Makedonska 23, od 20.00 časova, održaće se jubilarni XV Festival rane muzike. Na festivalu će se tokom 13 dana pojaviti priznati ansambli i solisti iz zemlje ali i inostranstva. Svi umetnici sviraće na istorijskim instrumentima iz doba baroka, a fokus će biti na domaćim umetnicima, mada će biti i nekoliko umetnika iz inostranstva.

U malo kasnijem terminu (Festival se obično odžava u junu) te manjem broju koncerata nego što je to bilo proteklih godina – odn. ukupno sedam – predstaviće se ansambli “Nju Triniti Barok” (New Trinity Baroque – SAD), “Muzika Antikva Neoplantensis” (Musica Antiqua Neoplantensis – Novi Sad) Barokni orkestar Festivala, profesori Beogradske Barokne Akademije kao i mladi učesnici iste, te solisti iz inostranstva – nemački bariton Kristijan Hilc (Christian Hilz), italijanski barokni violinista Simone Piri (Simone Pirri), barokna violinistkinja iz SAD-a Kristi Park (Christi Park), italijanski kornetista David Bruti (David Brutti), brazilska blok-flautiskinja Meila Tomé, te naši umetnici kao što su barokna violistkinja i sopran Ana Torbica, sopranistkinja iz Novog Sada Radoslava Vorgić, mecosopran Dragana Popović, kontratenor Predrag Đoković, tenor Ljuba Popović, pijanistkinja Bojana Dimković, kao i gambista Srđan Stanić, lautista Darko Karajić i naš čembalista i dirigent Predrag Gosta koji je i umetnički direktor Festivala.

U istom periodu, tačnije od 14. do 29. septembra, održaće se i jubilarna 15. Beogradska Barokna Akademija, a na kojoj će mladi umetnici imati priliku da intezivno rade sa gore-spomenutim stručnjacima na području istorijske interpretacije tokom dve nedelje. Takodje, nekoliko koncerata biće ponovljeno i u Novom Sadu u saradnji Vojvođanskim udruženjem za ranu muziku koji organizuje festival “Dani barokne muzike u Novom Sadu”.

Ovogodišnji fokus i Festivala i Akademije biće muzika Italijanskog baroka, kao i obeležavanje važne muzičke godišnjice – 350 godina od rođenja italijanskog kompozitora Antonija Kaldare (Antonio Caldara). Centralni koncert Festivala, u subotu 19.09., upravo će zbog toga biti posvećen muzici ovog kompozitora i premijeri oratorijuma “Madalena pod Hristovim stopama” (“Maddalena ai piedi di Cristo”). Ovaj oratorijum, komponovan u Veneciji 1698. godine, biće ovom prilikom premijerno izveden ne samo u našoj zemlji već i na Balkanu. Nastupaju Barokni orkestar Festivala i vokalni solisti Nove Beogradske Opere.

Samo dva dana ranije, u četvrtak 17. septembra, Festival će biti otvoren koncertom pod nazivom “Italijanska barokna ekstravaganca” i ansamblom “Nju Triniti Barok”. Pored ovog, kao i oratorijuma “Maddalena ai piedi di Cristo” (19.09.), ostali koncerti održavaće se svakog neparnog dana sve do 29. septembra, i to po sledećem rasporedu: 21.09. ansambl “Muzika Antikva Neoplantensis” sa programom muzike Nemačkog baroka, 23.09. pijanistkinja Bojana Dimković na fortepianu iz 1784. i programom “Žene kompozitori za fortepiano u 18. veku”, 25.09. bariton Kristijan Hilc i profesori Beogradske Barokne Akademije sa programom pod nazivom “Putovanje u Italiju”, 27.09. barokna violistkinja Ana Torbica uz kornetistu Davida Brutija, violinistkinju Kristi Park, gambistu Srđana Stanića te ostale kolege iz ansambla “Nju Triniti Barok” i programom “Muzika za dva i više instrumenata XVII veka”, te 29.09. završni koncert učesnika Beogradske Barokne Akademije posvećen muzici Klaudija Monteverdija i njegovih savremenika.

Umetnički direktor Festivala rane muzike Predrag Gosta je povodom održavanja Festivala izjavio: “Mada se ove godine predstavljamo sa manjim brojem koncerata, svi oni su pažljivo izabrani i predstavljaju pravu lepezu baroknog zvuka i arhaičnih instrumenata. S druge strane, s obzirom da je festival te daleke 1991. godine i počeo sa manjim brojem koncerata pre svega domaćih umetnika, mi se na neki način vraćamo originalnom konceptu festivala.”

Svi koncerti Festivala rane muzike počinju u 20 sati, uz poštovanje svih mera socijalne distance, nošenje maski i proveravanja temperature svih koji ulaze u prostor gde se koncerti održavaju. Ulaznice po ceni od 500 dinara (osim za oratorijum 19.09. koje koštaju 1000 dinara) mogu se kupiti na blagajni Kolarčeve zadužbine ili sat vremena pred početak koncerata u crkvi Sv. Petra, Makedonska 23. Potrebno je naglasiti da je broj mesta izuzetno ograničen.

Organizator Festivala je Studio za ranu muziku u Beogradu, a finansijsku podršku festivalu ove godine pružili su Italijanski institut za kulturu u Beogradu, kao i Fondacija “Makris” iz SAD-a.

 

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *