XXI Bijenale studentskog crteža Srbije

15 – 31. maj 2021.

Otvaranje: subota, 15. maj, 13.00

Dom kulture Studentski grad  još od 1981. godine naizmenično priređuje bijenalne manifestacije studentskog crteža i grafike, a osnovna ideja je da se prezentuju dela budućih akademskih umetnika, kao i karakteristični rukopisi različitih likovnih škola. Činjenica da mnogi, a posebno nagrađeni učesnici dosadašnjih bijenala studentske grafike, imaju istaknuta mesta na savremenoj  domaćoj i inostranoj likovnoj sceni, potvrđuje kvalitet i reprezentativnost ove manifestacije.

Na ovogodišnjem, XXI Bijenalu studentskog crteža Srbije, biće prikazani radovi studenata osnovnih, master i doktorskih studija sa šest državnih akademija: Fakulteta likovnih umetnosti iz Beograda, Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda, Filološko-umetničkog fakulteta iz Kragujevca, Akademije umetnosti iz Novog Sada, Fakulteta umetnosti iz Niša i Fakulteta umetnosti iz Zvečana

Zbog aktuelne epidemiološke situacije, ove godine na Bijenalu nije učestvovala gostujuća akademija iz inostranstva.

Stručni žiri XXI Bijenala studentskog crteža Srbije u sastavu: Dr Dragana Kovačić, istoričar umetnosti, muzejski savetnik i predsednik žirija, Nina Ivanović, vizuelna umetnica i Aleksandar Jeftić, umetnik i pedagog, zasedao je 08. aprila 2021. godine, pregledao 254 rada od 110 studenata i doneo sedam ravnopravnih nagrada Bijenala:

Evi Janković Bočković, III godina, AU Novi Sad

Anki Arsenić, IV godina, FPU Beograd

Jovani Radojčić, II godina, FILUM Kragujevac

Tanji Valenćik, III godina, AU Novi Sad

Maji Urošević, master, FLU Beograd

Anji Knežević,  III godina, FPU Beograd

Aleksandru Sikeru, IV godina, AU Novi Sad

Žiri je takođe dodelio i dve pohvale: Lazaru Vučkoviću, II godina, FILUM Kragujevac i Nikoli Mijailoviću, IVgodina, FPU Beograd

Nagrada Bijenala sastoji se u organizovanju samostalne izložbe nagrađenih autora u Galeriji Doma kulture Studentski grad.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *