Zaštita, očuvanje i afirmacija srpskog kulturnog nasleđa na Кosovu i Metohiji

Dvodnevni naučni skup „Zaštita, očuvanje i afirmacija srpskog kulturnog nasleđa na Кosovu i Metohiji“ biće otvoren u utorak, 1. juna, u 10 sati, u Svečanoj sali SANU. Ovaj događaj je posvećen utvrđivanju i analiziranju sadašnjeg stanja srpskog kulturnog nasleđa na pomenutom prostoru, kako materijalnog tako i nematerijalnog, sagledavanju dugoročnih pretnji njegovom opstanku, oblika njegovog ugrožavanja, osporavanja i krivotvorenja njegovog nacionalnog identiteta i utvrđivanju neophodnih naučnih i stručnih uslova (infrastrukturni, organizacioni, tehnički i kadrovski) za njegovo proučavanje, dokumentovanje, prezentaciju, afirmaciju i očuvanje.

U posebnoj, završnoj tematskoj celini skupa biće sagledani problemi u sferi prava i politike na Кosovu i Metohiji u vezi sa srpskom kulturnom baštinom i biće ukazano na ostvarive i održive statusne modele koji mogu obezbediti valjan pravni okvir za odgovarajuću identitetsku zaštitu i očuvanje srpske kulturne baštine pri različitim mogućim modusima rešenja političkog položaja Кosova i Metohije.

Učešće u skupu potvrdilo je 37 eminentnih stučnjaka iz oblasti heritologije, zaštite spomeničkog nasleđa, istorijskih nauka, etnologije, lingvistike i pravnih nauka. Planirano je da do kraja 2021. godine bude izdat zbornik radova proizašlih iz referata saopštenih na naučnom skupu.

Direktan prenos skupa može se pratiti na sajtu SANU (https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/).

Pogledajte program skupa: Program_zastita KiM

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *