Zemlja meda

U zabačenom balkanskom brdskom području Hatidže Muratova živi s bolesnom majkom u selu gde nema puta, struje ni tekuće vode. Ona je poslednji izdanak u dugom nizu uzgajivača divljih pčela i preživljava skupljajući med u posudice koje prodaje u obližnjem gradu, udaljenom četiri sata hoda. Hatidžin miran život prevrnut je naglavačke dolaskom putujuće porodice, s glasnim motorima, sedmoro razuzdane dece i krdom stoke. Hatidže otvorena srca želi prigrliti promenu, no izbije sukob koji razotkriva temeljni jaz između prirode i čovečanstva, sklada i nesloge, eksploatacije i održivosti.

Makedonski dokumentarni film Ljubomira Stefanova i Tamare Kotevske snimljen je epski za široko platno, a nastao je vidljivo bliskom saradnjom autora i ljudi na terenu. Tvrdog i neočekivanog smisla za humor, to je portret nežne ravnoteže između čoveka i prirode, pogled u način života koji brzo nestaje i nezaboravno svedočanstvo o nepopustljivosti jedne naročite žene.

Film je nominovan za dva Oskara 2020. godine: za najbolji dokumentarni film i za najbolji igrani film u međunarodnoj konkurenciji. Na Festivalu Sundance 2019 osvojio je čak tri nagrade: Kinematografsku nagradu, Nagradu velikog žirija i specijalnu nagradu žirija u kategoriji Uticaj i promena. Osvojio je još 29 nagrada i 46 nominacija.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *