Živeti sa Kamijem

Emisija na neobičan i upečatljiv način pripoveda priču o današnjem doživljaju čitalaca i stručnjaka slavnog francuskog pisca Albera Kamija i njegovih knjiga, naročito romana „Stranac“, manifestnog dela filozofije apsurda i egzistencijalne praznine čoveka okruženog svetom koji ne razume i koji njega ne razume.

To obostrano nerazumevanje, osećanje sopstvenog stranstvovanja u svetu koji bi trebalo da je vaš, smešta ovu nesvakidašnju emisiju u kontekst kojem je obeležen čitav ovaj ciklus emisija.

Posebnost ove emisije ogleda se u tome što se o Kamiju ne pripoveda sa akademskih visina: o njemu ovde govore gimnazijski profesori francuskog jezika ali i kanadski parketari i raznosači pica! Običan je to svet koji je, čitajući Kamija, u njegovim knjigama pronalazio sebe i razloge svog plača, očaja i smeha.

„Mama je danas umrla, a može biti i juče, ne znam. Primio sam telegram iz staračkog doma: ‘Majka preminula. Sahrana sutra. Najiskrenije saučešće“. Ovim rečima Kamijev glavni junak i pripovedač „Stranca“, Merso, počinje svoju čudnu pripovest. Učesnici ove emisije govoriće nam potom o svom osećanju povodom takve sudbine, i paralelama u sopstvenim životima. Jedan će reći, Japanac Hiroki Tura, kako ga Kami uvek natera na jecaj, i da tome ne može da se odupre.

Emisija je oplemenjena odlomcima romana koje čita sam Alber Kami, i slikama gradova u kojima se njegovi romani odvijaju. Tu su i arhivski snimci samog Kamija u okruženju svoje porodice. Ovo je netipična emisija u poređenju sa svim onim što televizija kao medij uobičajeno nudi; ovo je poziv da se u sopstvenom životu i osećanju sveta koji kao magla nestaje pred našim očima potraži smisao u rečima jednog velikog pisca i mislioca, onako kako su to uradili anonimni junaci ove emisije.

Petak, 16. jul, RTS 2 u 20,05 i RTS 1 u 03,05

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *